Чехія передасть Україні два ЗРК «Куб» і подумає про легкі штурмовики L-159

Чехія передасть Україні два зенітно-ракетні комплекси «Куб» і ракети до них. Про це повідомив президент Чехії Петр Павел в ефірі Чеського радіо.

Він зазначив, що зараз у стадії постачання знаходяться два ЗРК «Куб»із великою кількістю ракет, які Україна може одразу використати, оскільки має навчених для такого типу техніки бійців. Однак термін поставки він не уточнив.

Павел додав, що для підготовки до вирішальної фази війни Україні потрібна авіація. Тому він вважає за доцільне розглянути питання про надання Україні чеських легних штурмовиків L-159.

Також, за його словами, Чехія може надати боєприпаси не лише із власних ресурсів, а й зі складів третіх країн.

Що відомо про ЗРК «Куб»

ЗРК «Куб» було розроблено у СРСР в 1960-х роках. Комплекс призначений для боротьби з повітряними цілями на малих і середніх висотах. Застосовується для захисту сухопутних військ від літаків і гелікоптерів. 

ЗРК «Куб» чехія

У Чехії ЗРК пройшов глибоку модернізацію, зокрема, отримав можливість використовувати ракети західних зразків. Зараз країна замінює «Куб» сучасними ізраїльськими ЗРК SPYDER.

Що відомо про літаки L-159

Aero L-159 ALCA — чеський навчально-тренувальний та навчально-бойовий літак (легкий багатоцільовий штурмовик).  Свій перший політ здійснив у 1997 році.

L-159 чехія

У січні 2023 року завершився капітальний ремонт та модернізація усіх 16 літаків L-159, яка має на озброєнні Чехія. Зокрема, вони отримали прилади нічного бачення, резервний дисплей та інші оновлення.