Чехія висилає 18 російських дипломатів за роботу на спецслужби РФ
Поліція Чехії

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Гамачек ухвалив рішення вислати з країни 18 російських дипломатів, які підозрюються в роботі на спецслужби РФ.

За словами прем’єр-міністра Чехії Андрія Бабіша, існує доведена підозра, що офіцери російського Головного розвідувального управління (ГРУ) причетні до вибуху складу боєприпасів в селищі Врбетіце в 2014 році, повідомляє «Чеське радіо».

Водночас поліція Чехії підозрює громадян Росії Олександра Петрова та Руслана Боширова (на фото), також відомих як «отруйників із Солсбері», у причетності до вибуху на чеському складі боєприпасів, що трапився у 2014 році.

На офіційному сайті поліції повідомляється, що ці особи у жовтні 2014 року приїхали до Праги, а потім — у Мораво-Сілезький та Злінський краї.

«Вони використовували щонайменше два посвідчення особи, коли вперше заявили про себе з двома російськими паспортами на ім’я Олександра Петрова та Руслана Боширова, а потім — за молдовським паспортом на ім’я Миколи Попа та паспортом Таджикистану на ім’я Руслана Табарова», — йдеться у заяві.

За словами керівника МЗС Чехії, вся необхідна інформація вже була передана російському послу в Празі. Вся інформація, зібрана чеськими спецслужбами про те, що сталося, передана президенту Чехії Мілоша Земану, який погодився з діями зовнішньополітичного відомства країни.

16 жовтня 2014 у місті Врбетіце сталася низки вибухів. Тоді підірвалися десятки тонн боєприпасів, включно з ракетами середньої дальності.

У березні 2018 року російські агенти Олександр Петров і Руслан Боширов отруїли колишнього шпигуна ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію хімічною речовиною «Новачок».

У відповідь на події у Санкт-Петербурзі Київ висилає працівника посольства РФ