Через магнітну бурю SpaceX втратила понад 40 супутників Starlink
Getty Images

Компанія Ілона Маска SpaceX підтвердила, що сильна геомагнітна буря знищила понад 40 її супутників.

«За попереднім аналізом, підвищений опір на малих висотах завадив їм вийти з безпечного режиму і почати маневрування з підвищення орбіти, і до 40 супутників повторно увійдуть або вже увійшли в атмосферу Землі», — сказано у повідомленні SpaceX.

При цьому у компанії запевнили, що ситуація не становить жодної загрози для людей.

Зіткнення з іншими супутниками, падіння уламків та утворення космічного сміття не буде, адже супутники SpaceX запрограмовані на саморуйнування під час повторного входу в атмосферу Землі.

Синоптики пояснюють, що геомагнітна буря виникла через надмірну сонячну активність, внаслідок чого атмосфера Землі нагрівається та розширюється.

Нічого незвичайного у цьому явищі немає, але за певної інтенсивності розширення атмосфери становить небезпеку для космічних об'єктів, що перебувають на низькій орбіті.

За попередніми підрахунками, загалом постраждали 40-49 супутників SpaceX. Йдеться про партію, виведену на орбіту 3 лютого у рамках проєкту Starlink, мета якого — забезпечити покриття інтернетом майже всієї планети.

Згідно прогнозів Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця сильні магнітні бурі очікуються 13 і 14 лютого. А незначні коливання можуть бути 10, 18 і 25 лютого.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Супутник Ілона Маска налякав мешканців Австралії. Вони подумали, що це НЛО (відео)