Через місяць після вибухів в Бейруті в завалах ще фіксують дихання та серцебиття

Через місяць після вибуху в Бейруті (Ліван) рятувальники та волонтери ще сподіваються знайти вцілілих під завалами.

Нагадаємо, 4 серпня 2020 року у порту міста Бейрут пролунали два надзвичайно потужних вибухи. Вибухова хвиля практично повністю зруйнувала припортову інфраструктуру та пошкодила будівлі на відстані 10 км від епіцентру. Загинуло щонайменше 220 людей, 6000 було поранено. До 300 тис. людей втратили домівки.

Крім того 110 людей зникли безвісти. Минув місяць, а роботи по розчищенню завалів тривають. Рятувальники сподіваються не лише дістати тіла, але й знайти тих, хто ще живий. Адже, наприклад, після землетрусу на Гаїті в 2010 році, вдалося врятувати людину, яка провела під завалами 28 діб.

Рятувальник в своїх пошуках покладаються на спеціальну апаратуру і собак. Пристрої відстежують імпульси, які йдуть з-під завалів. Це можуть бути удари серця. Крім того тепловізори відстежують, де можуть бути ще живі люди.

Розчищення завалів триває /Getty Images

«Ми ще отримуємо імпульсні сигнали, схожі на серцебиття. А собаки відчувають запах тіла. Поєднання цих двох результатів означає, що там щось є. Тому поки це відбувається, ми продовжуватимемо пошуки», — цитує СNN одного з рятувальників.

Надія зажевріла в п’ятницю. Тепловізори показали тепло двох тіл — маленького поруч з великим, а апаратура виявила 18 вдихів за хвилину серед уламків. Також в іншому місці зафіксували імпульси схожі на серцебиття.

Але поки що нових вцілілих дістати не вдалося. «Чим більше уламків ми приберемо, тим більше буде шансів», — кажуть рятувальники.