Через ракетні обстріли у Тель-Авіві відкривають бомбосховища. Що відбувається на Близькому Сході?
Getty Images

Конфлікт у районі Шейх-Джарра і мечеті Аль-Акса триває вже більше тижня через судове слухання щодо ізраїльсько-палестинського спору про власність на землю.

Останніми днями Старий Єрусалим став центром протистоянь ізраїльської поліції та палестинців.

Палестинці, які прийшли на останню п'ятничну молитву священного місяця Рамадан, закидали камінням поліцейських. Так вони протестували проти намірів Ізраїлю виселити кілька арабських сімей зі східної частини Єрусалима.

У відповідь ізраїльські правоохоронці застосували гумові кулі і сльозогінний газ.

За кілька днів вуличних заворушень постраждали понад 300 людей.

Палестинські бойовики із угрупування ХАМАС пообіцяли помститися і за минулу добу випустили по Ізраїлю щонайменше 150 ракет. Частина з них впала на відкритій місцевості, деякі долетіли до Єрусалима та прилеглих населених пунктів.

«Весь день у понеділок в місті вили сирени повітряної тривоги. Тільки у нашому районі ми чули три виразних вибухи», — розповіла ВВС Рут Шакед, мешканка єврейської частини Єрусалима.

Після ракетного обстрілу ВПС Ізраїлю завдали кілька ударів по Газі, в результаті чого 20 палестинців загинули, у тому числі дев'ять дітей, понад сто поранені.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що його країна «продовжить будувати місто», маючи на увазі єврейські поселення в деяких районах Палестини, наявність яких оскаржується на міжнародному рівні. Окрім того, він виступив на захист дій поліцейських проти палестинських демонстрантів. За словами прем'єра, Ізраїль «не дозволить жодному радикальному елементу підірвати спокій» у місті.

На тлі зіткнень між ізраїльською поліцією і палестинцями у Східному Єрусалимі Верховний суд Ізраїлю відклав рішення щодо того, чи можуть єврейські поселенці силою виселити палестинців з будинків.

У зв'язку із загостренням конфлікту і на тлі триваючих обстрілів з сектора Гази у Тель-Авіві і інших ізраїльських містах почали відкривати громадські бомбосховища.

Історія протистояння

Ізраїль захопив Східний Єрусалим разом із Західним берегом річки Йордан і сектором Гази (який наразі перебуває під контролем палестинського ісламістського руху ХАМАС) під час війни на Близькому Сході 1967 року.

Ізраїль розглядає все місто як свою столицю. Анексію Східного Єрусалима не визнали на міжнародному рівні. Шейх-Джаррах розташований недалеко від обнесеного стіною Старого міста Єрусалима і відомих Дамаських воріт. У цьому районі розташовано безліч палестинських будинків, готелів, ресторанів і консульств.

Ізраїль та палестинців уже багато років намагаються примирити, однак територіальна суперечка досі не вирішена. З обох сторін регулярно відбуваються обстріли.

В Ізраїлі 44 людини загинули у тисняві під час паломництва