Через війну близько 17% українського бізнесу припинило існування — Шмигаль

Через військове вторгнення рф в Україну близько 17% українського бізнесу припинило своє існування, при цьому в державі нині не працює третина економіки.

Про це в інтерв’ю BBC повідомив Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

«За різними оцінками, на сьогодні втрачено від 30 до 50% економіки. Прогноз падіння ВВП також складає 30-50%. В середньому близько 35% економіки сьогодні не працює», — зазначив Шмигаль.

За його словами, з огляду на війну план бюджету України нині виконується лише на 50-75% від мирного часу.

«При цьому драматично зросли витрати на соціальні потреби, на гуманітарні потреби, на розмінування — у нас понад 300 тисяч квадратних кілометрів території виявились замінованими або забрудненими снарядами і бомбами, які не розірвались», — пояснив Шмигаль.

При цьому прямі збитки, завдані інфраструктурі та економіці України, на сьогодні складають близько $600 млрд та щоденно зростають, розповів він. Окрім того, Україна також втратила й підприємства.

«Бізнес втратив на сьогодні понад 200 заводів. Близько 17% бізнесів припинили свою роботу, 60% підприємств працює на рівні нижче довоєнного», — підкреслив прем’єр.

Раніше повідомлялось, що «Укрзалізниця» закуповуватиме нафтопродукти для України. Їх використовуватимуть для першочергових потреб та для резерву.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Бізнесу ми вже допомогли»: міністр фінансів хоче підвищити податки до довоєнного рівня