Через війну тривалість життя в Україні значно знизиться — еколог

Після закінчення бойових дій в Україні тотально знизиться тривалість життя населення.

Про це в інтерв’ю «НВ» розповів Олексій Обрізан, керівник Робочої групи міжнародних експертів Держекоінспекції.

За його словами, збільшиться кількість захворювань, зокрема, дихальних шляхів та серцево-судинних недугів.

«Після закінчення бойових дій будемо спостерігати тотальне зниження тривалості життя населення, в тому числі і через якість повітря — це світова тенденція. Наприклад, в Іраку (після війни 1990−1991 років — Прим. ред.) середній вік хворих на систематичному медичному обслуговуванні відчутно знизився в порівнянні з довоєнним. Тому й в Україні, скоріш за все, значно виростуть витрати на медицину, особливо в розрізі захворювань дихальних шляхів та серцево-судинних недугів», — сказав Обрізан.

За його словами, шкідливі речовини в повітрі будуть накопичуватися.

«Хоч середньодобові граничні концентрації у нормі, але є ще максимальні разові концентрації, як от від вибухів, і вони мають миттєвий вплив. У повітрі такі речовини довго триматися не можуть, тому приходять у вигляді опадів та накопичуються у грунтах», — додав Обрізан.

Кріт того, впливу можуть зазнати і сусідні Польща, Словаччина, Угорщина чи Румунія. На їх територію шкідливі речовини можуть потрапити у вигляді забруднених опадів і як наслідок — ґрунтів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Японія надасть Україні €2 млн на захист АЕС