Через зміни клімату Антарктида стрімко зеленіє: які наслідки це несе

Береги Антарктиди стрімко вкриваються рослинністю. Темпи озеленення прискорились у останні роки — з площі баскетбольного майданчика 40 років тому до невеликого міста сьогодні.

Про це пише Ars Technica з посиланням на журнал Nature Geoscience.

На початку спостережень за скелястим, покритим льодом Антарктичним півостровом, супутники фіксували крихітні ділянки рослинності площею близько 8000 кв. футів (приблизно 743 кв. м) — трохи більше баскетбольного майданчика.

Сьогодні, внаслідок глобальних змін клімату, площа озеленення перевищує 4,6 кв. миль (12 кв. км), що дорівнює чотирьом Центральним паркам Нью-Йорка або місту Жашків у Черкаській області. Мохи, лишайники та інші рослинні організми активно поширюються на південному континенті.

Аналіз супутникових зображень Landsat (1986-2021 рр.) показав, що з 2016 року процес озеленення прискорився на 30%. Як зазначає Томас Роланд, палеоеколог з Університету Ексетера, потепління планети змінює навіть найхолодніші регіони Землі, і наслідки цього для екології можуть бути суттєвими.

З протилежного краю Землі, в Арктиці, рослинність розширюється в масштабах, які вже впливають на альбедо, тобто загальну відбивну здатність регіону — частку теплової енергії сонця, яка поглинається поверхнею Землі, а не відбивається від планети. 

Поширення зелені ще не змінило альбедо Антарктиди: території з рослинністю все ще занадто малі, щоб мати регіональний вплив, вважає співавтор дослідження Оллі Бартлетт, дослідник з Університету Хартфордшира, який спеціалізується на використанні супутникових даних для карти змін навколишнього середовища.

«Справжнє значення для екології полягає в тому, що відкрита земля, вільна від льоду, створює територію, придатну для більш розвиненого рослинного світу або інвазивних видів, щоб закріпитися. Можливо, ми зафіксували початок більш драматичної трансформації», — розповідає дослідник з Університету Хартфордшира, співавтор дослідження Оллі Бартлетт.

Антарктида

Важливо відзначите те, що дослідження скам’янілостей в Антарктиді свідчать, що 2,5 млн років тому тут росли буки. Рівень вуглекислого газу в атмосфері тоді був таким же, як сьогодні — і це означає, що викиди парникових газів ведуть до стрімкого теплішання.

На сьогодні відомі лише два види квіткових рослин з Антарктичного півострова: антарктична волосяна трава і антарктичний перловник. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Велика Британія віддасть Маврикію свою останню африканську колонію після десятиліть суперечок