Черкаський «Азот» вироблятиме реагент AD Blue для зменшення шкідливих викидів від дизельних двигунів
«Азот»

Черкаський завод «Азот» почне виробляти рідкий реагент AdBlue, який зменшує забруднення повітря від дизельних двигунів. Про це заявили в Group DF Дмітрія Фірташа. Підприємство планує випускати 10 тис. т продукції на рік.

Зараз на заводі готуються до запуску виробництва: проведені підготовчі роботи для встановлення обладнання. Віталій Скляров, голова правління «Азоту», заявив, що їх планують завершити у першій половині 2022 року. «Ведуться переговори з Асоціацією автомобільної промисловості Німеччини (VDA), яка розробила цю технологію, щодо проведення аудиту та видачі ліцензії на використання бренду AdBlue», — додає Скляров.

Новий продукт планують продавати як на українському, так і на європейських ринках. Скляров переконаний, що завдяки наявності основної сировини «Азот» буде лідером з продажу AdBlue в Україні. Як пояснили Chas News у Group DF, наразі більшу частину українського ринку AdBlue займає імпортна продукція. У Фірташа планують потіснити іноземних конкурентів за рахунок більш низької ціни.  

Основу AdBlue (інші назви DEF, Diesel Exhaust Fluid, AUS32) складає 32,5% водний розчин карбаміду. Так як Group DF є найбільшим виробником цієї речовини в Україні, у групі впевнені, що зможуть запропонувати кращу ціну, ніж на AdBlue європейського виробництва, або українських заводів, які працюють на «чужій» сировині.

Зараз в Україні AdBlue здебільшого використовують автоперевізники та аграрії, втім прийнятя екологічного стандарту «Євро-6» зробить обов'язковим використання речовин, що зменшують шкідливі викиди і на легкових автівках, обладнаних дизельними двигунами. У Group DF наголошують, що у ЄС використання AdBlue у 2021 році виросло на 260% і в подальшому буде зростати завдяки меті «зеленої трансформації» європейської економіки.

Як стверджують джерела Chas News, зараз Group DF вже веде переговори з мережами АЗС щодо поставок своєї продукції.

Раніше Chas News писав, що компанія Samsung Electronics виготовлятиме свої гаджети із переробленого пластику, який взяли з рибальських сіток.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

МВФ виділить $50 млрд для боротьби зі змінами клімату