Чи буде вихідний 8 березня 2024 року в Україні чи свято вже скасували
Unsplash

Глобальні зміни в житті українців також торкнулися популярних і традиційних свят.

Сhas News пояснює, чи буде вихідний 8 березня 2024 року, коли у нас прийнято відзначати Міжнародний жіночий день. Чи це свято вже скасували в Україні?

Отже, по порядку.

Чи скасували в Україні свято Міжнародний жіночий день

Ні. Станом на початок 2024 року Міжнародний жіночий день лишається державним святом в Україні і відзначають його 8 березня.

Хоча це свято дійсно хочуть скасувати. Націоналісти і феміністки в Україні вважають його комуністичною традицією і радянською спадщиною.

Традиціоналісти наполягають, що свято з’явилось задовго до СРСР, зараз втратило будь-яке ідеологічне підґрунтя і має на меті лише шанування жінок.

14 лютого 2023 року частина депутатів Верховної Ради запропонувала внести зміни до Кодексу законів про працю і скасувати, зокрема, Міжнародний жіночий день (8 березня), і День праці (1 травня). Відповідний законопроєкт №9009 зареєстрували в парламенті, але через рік він все ще  перебуває на опрацюванні в комітеті.

Водночас нагадаємо, що 9 травня (раніше — День перемоги) вже не є державним святом в Україні. Натомість офіційним державним святом стало 8 травня — День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939—1945 років.

Чи буде вихідний 8 березня у 2024 році

Міжнародний жіночий день залишається державним святом в Україні, а отже є офіційним вихідним днем.

Однак під час воєнного стану, який діє в країні з лютого 2022 року, ця норма не працює. І вихідними днями на свята є лише ті, що припадають на суботу чи неділю.

Також під час дії воєнного стану не додається додатковий вихідний день після свят, які випали на суботу чи неділю.

8 березня у 2024 році припадає на п’ятницю. Тому в Україні в умовах війни він буде святковим, але робочим днем.

Втім зазначимо, що вказана норма розповсюджується лише на державні підприємства і установи. Приватні компанії мають право надавати своїм працівникам вихідні на свята на свій розсуд.

Державні свята в Україні у 2024 році: офіційний календар з новими датами