Чим відомий Ян Вермер, якому Google присвятив дудл 12 листопада
Getty Images

12 листопада на головній сторінці Google з'явився вітальний дудл з нагоди 389-річниці з дня народження художника Яна Вермера. 

Він народився в Делфті, Нідерланди, в розпал Золотого віку Голландії в 1632 році. 12 листопада, наскільки відомо історикам мистецтва, Вермера хрестили. Зазначають, що точна дата народження художника не відома.

Митця вважають одним із найвидатніших художників усіх часів у Нідерландах, він творив у епоху бароко. За оцінками істориків, які досліджували його ранні міфологічні роботи, він спочатку прагнув стати художником історичного спрямування.

Також сьогодні відзначають річницю з дня відкриття у 1995 році в Національній галереї мистецтв Вашингтона відкрили виставку робіт Яна Вермера. Там змогли зібрати 21 із 35 відомих його картин. 

Найбільш відомі картини Яна Вермера:

  • «Майстерня художника»
  • «Дівчина, яка читає лист біля вікна»
  • «Дівчина з перловою сережкою»
  • «Портрет молодої дівчини»
  • «Офіцер і дівчина, що сміється»

Роботи художника стали джерелом натхнення для деяких митців. Наприклад, до картини «Дівчина з перловою сережкою» Пітер Вебер написав, який згодом екранізував.

Які роботи показав Google?

Ліворуч розташувалася картина «Алегорія живопису», яку Вермер написав 1666 – 1668.

У центрі дудла — «Жінка, яка пише листа зі служницею» (1670 – 1671).

Справа — робота «Дівчинка, яка читає листа біля відкритого вікна» (1657 – 1659).

Зазначили, що у 1979 році рентгенівський знімок виявив прихованого Купідона в «Дівчинці, яка читає листа біля відкритого вікна». Дослідники продовжили аналізувати полотно в 2017 році, визначивши, що Купідона замалював інший художник. У 2021 році німецька ініціатива повністю відновила картину.

Раніше Chas News повідомляв, що завдяки рентгену виявили приховану картину Пікассо і втілили в життя за допомогою штучного інтелекту.

Чим відомий фізик Чарльз Као, якому 4 листопада Google присвятив дудл
Хто такий та чим прославився Дзіґоро Кано, якому Google присвятив дудл 28 жовтня