Члени Наглядової ради «УЗ» за два роки витратили 5 млн на перельоти та 1,8 млн на харчування
УНІАН

Членам Наглядової ради «Укрзалізниці» не лише виплачують величезні зарплати, але й компенсують мільйони на перельоти і навіть харчування.

Про це написав колишній нардеп Борислав Береза у Facebook.

«В «Укрзалізниці» є окрема стаття витрат  харчування членів Наглядової ради. За два роки при Зеленському (2019-2020) ці голодуючі наїли на 1,86 млн грн. А ще напили. Мабуть, зарплат на їжу не вистачає. А ще вони дуже люблять переміщатися на великі відстані. Але аж ніяк не поїздами «Укрзалізниці». Вони дуже полюбляють літати. За той же період вони налітали на 5,086 млн грн... Сюди не входить оплата послуг VIP-залів, а це ще 513 тис. грн» — пише Береза.

Політик зазначає, що водночас топ-менеджери не можуть зробити комфортним пересування потягами «Укрзалізниці».

«З сумом констатую існування двох паралельних реальностей. В одній живуть вгодовані любителі шикарних авіаперелетов з Наглядової ради «Укрзалізниці», в іншій  десятки мільйонів звичайних українців, які оплачують весь цей банкет, але пересуваючись убитими поїздами «Укрзалізниці».

Борислав Береза пише, що на балансі «Укрзалізниці» є теплохід з ласкавою назвою «Хвиля». І на ньому влаштовують розважальні прогулянки для членів Наглядової ради.

Перша, за інформацією екснардепа, відбулася відразу після призначення Наглядової ради в серпні 2018-го

На цю вечірку «Укрзалізниця» витратила:

  • на дизельне паливо  14 тис. грн.
  • на кейтеринг (тобто їжу)  200 тис. грн.
  • на алкоголь  400 тис. грн.
  • на сигари  40 тис. грн.

Усього — 654 тис. грн за один п'ятигодинний рейс.

«Забавно, що на алкоголь витрачено в два рази більше, ніж на їжу. Це не означає, що випили більше, ніж з'їли. Це означає, що елітний алкоголь вартістю в десятки тисяч гривень за пляшку знайшов своїх споживачів. Правда, заплатили за це українські платники податків, а не ті, хто дегустував алкоголь», — зазначає Береза.

І наводить наводить деякі ціни:

  • Glenfiddich 44 YO 1 964 Cask Streng Hart Brothers — 64 410 грн за пляшку;
  • Craigellachie 46 YO 1970 60th Anniversary LMDW Gordon & MacPhail — 43 335 грн за пляшку.

А ще зарплата

Член наглядової ради Адомас Аудіцкас задекларував щомісячний дохід у сумі 412,5 тис. грн. Сергій Лещенко та Олег Журавльов — по 332 тис. грн. 

Згідно з постановою Кабміну, зарплата посадовців в держкомпанії не може перевищувати 22 середніх оклади працівників галузі. Середньомісячна зарплата працівника «УЗ» становила 12,5 тис. грн в січні 2020 року. Тобто у Аудіцкаса перевищення — у 33 рази, а у Лещенка і Журавльова — у 29 разів.

Міністр інфраструктури пояснив причини звільнення глави «Укрзалізниці»