«Чоловіки міцної статури». Верховна Рада засудила «хуліганство» на акції біля ОП 20 березня
Ґрати

Верховна Рада підтримала постанову, якою засудила події під час акції на підтримку Сергія Стерненка під Офісом президента 20 березня.

За цей проєкт постанови проголосували 237 народних депутатів.

Ініціаторами проєкту є більш ніж 130 народних депутатів від «Слуги Народу». Вони запевняють, що завжди «принципово підтримували право громадян на мирний протест».

Але ці ж нардепи категорично не сприймають «спроби підмінити цивілізоване вираження незгоди з діями влади насильством, вандалізмом, наругою над символами нашої держави».

Цією постановою депутати доручили Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки та Державному бюро розслідувань «забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування та надати юридичну оцінку подій, що відбулися 20 березня».

А ще:

  • вивчити участь у подіях політичних партій України та пов’язаних з ними людей;
  • визначити вину учасників, організаторів та «замовників» події у завданні матеріальної шкоди держмайну та забезпечити притягнення винних до відповідальності;
  • щотижнево надавати Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності інформацію про хід розслідування подій, що відбулися 20 березня біля ОП.

Альтернативна думка у ВРУ

Однак не у всіх фракціях підтримали ініціативу «Слуги Народу». Народний депутат від партії «Голос» Ярослав Юрчишин у коментарі «Громадському» зазначив, що не бачить сенсу у позачерговому засіданні для голосування за цю постанову. Він каже, що є нагальніші питання для Ради.

 «А хочеться проголосувати пафосну постанову про засудження дій громадськості, якій діюча влада не забезпечила справедливий суд, а це обов’язок влади насправді, то це буде дорого, пафосно, але безрезультативно», — сказав депутат.

Промови представників СБУ і поліції

Голова СБУ Іван Баканов у Раді нагадав про те, що російські спецслужби слідкують за всіма протестами в Україні.

Посадовець каже, що не хоче стверджувати, «ніби за цією акцією стоять російські спецслужби, але РФ намагається скористатися будь-яким приводом, щоб використовувати на свою користь. Розхитувати протести — один з їхніх методів», — додав голова СБУ і закликав задуматися над наслідками протестів.

А голова Нацполіції Ігор Клименко заявив про сімох людей, яким висловили підозру за ті події.

Він розповів, що «акцію ретельно запланували» і там були групи «чоловіків міцної статури». На його думку, вони могли взяти участь у бійках з поліцією, якби такі сталися.

«Ми могли втрутитися швидко. Але було рішення не потрапити на гачок маніпуляцій», — додав головний поліцейський.

Він згадав також про «скінхедівські написи», розбиті шибки та іншу шкоду, що була після акції.

Поліція порушила провадження за чотирма статтями: групове хуліганство, умисне знищення майна, наруга над державними символами і використання символіки нацистського режиму.

Клименко також розповів, що поліція встановила особу, яка намалювала свастику на ОП, але її ім'я поки що не розкриватимуть, поки йдуть всі слідчі дії.

Він також визнав, що свастика з'явилась після завершення акції — о 23.35, а сам протест закінчився близько 21:00.

«Запалили вату»: Бужанський проти Юрчишина

На початку обговорення цього питання виступив депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський.

«Ми поважаємо право на мирний протест. Але не нормально, коли, вдаючи демократію, вчиняють вандалізм», — заявив він.

Бужанський також звинуватив інших депутатів у співучасті у тих подіях. Зокрема депутата від «Голосу» Ярослава Юрчишина, який «спостерігав, як підпалюють табличку президента».

Єдина ціль — спровокувати поліцію і Нацгвардію на жорстке протистояння, а потім демонструвати картинку розбитих голів. Це не дрібний випадок, а принцип

«Якщо мої дії так запалили вату, то це, напевно, правильно», — відповів на ці закиди Юрчишин.

Реакція громадськості

Як пише ГО «Центр протидії корупції», «треш зі студії каналу Коломойського перенесли до Ради. Йде сьомий рік війни. У Добропіллі на виборах в Раду проходить мер цього міста, який 2014 року організовував «референдум ДНР». У ОП сидить експрацівникк МВС, який брехав на камери про активістів Майдану, щоб легітимізувати побиття беркутівцями».

Активісти нагадали, що вакцинація проти коронавірусу завершена лише в двох українців. Томпу вони засуджують нардепів за скликання позачергового засідання на тему фасаду ОП. «Заради розмальовок на дверях хочуть повного включення правоохоронців. Оце рівень парламентаризму!» — обурюються в організації.

Активісти оприлюднили перелік депутатів, які ініціювали цю постанову, й тих обранців, які сьогодні за неї проголосували. «Хочемо розповісти кожному виборцю, чим вони займалися в Раді, поки українцям не вистачало місць в лікарнях та кисневих балонів» — підсумували в організації.

Передісторія

Акція на підтримку Стерненка та судової реформи біля ОП відбулася ввечері 20 березня за участі більше тисячі людей.

Активісти розмалювали будівлю офісу глави держави, розбили два вікна у вхідних дверях, запустили салют та пошкодили табличку «президент України» вогнем (при цьому герб країни, як наполягають учасники, не обпалювали).

Поліція не втручалася: як потім там пояснили, це зробили свідомо, щоб уникнути сутичок.

Але одразу після акції затримали ветерана та письменника Влада Сорда, якого звинуватили у розбитті вікон.

Тепер його судять за обтяженою статтею про хуліганство, за якою йому загрожує до семи років в'язниці. Чоловіка відпустили під домашній арешт.

Також поліція відкрила провадження проти ще близько десяти активістів, зокрема Сергія Філімонова, Романа Ратушного, Олексія Білковського та Євгена Строканя.

Загалом учасникам інкримінують статті про хуліганство, «умисне пошкодження майна шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або яке заподіяло шкоду в особливо великих розмірах», а також порушення порядку використання піротехніки.

Максимальний строк за цими статтями — до десяти років.

Усім їм обирають запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Речниця президента Юлія Мендель заявила, що пошкоджені двері ОП відреставрують, а не замініять, адже це дешевше. Вона також заперечила інформацію про те, ніби двері стануть експонатом виставки і двері викуплять для цього за ціною нових. Водночас ці ж двері вже встигли побувати реквізитом студії програми «Право на владу» каналу «1+1».

Самі ж організатори акції наполягають, що це — останній аргумент суспільства під час сумнівних судових вироків.

«У нас не залишається жодних інших інструментів, окрім вулиці», — розповів BBC News Україна один з організаторів акцій, волонтер Роман Сініцин.

Організатори також заперечують причетність до їхніх акцій Петра Порошенка.

Наступну акцію активісти запланували на день розгляду апеляції на вирок Стерненку. Вона також пройде біля ОП. Орієнтовно це станеться на початку квітня.

РФ нарощує війська поблизу кордону України на півночі, сході та півдні