Чому гривня девальвувала менше, ніж рубль — пояснює фінансовий аналітик

Віталій Шапран, фінансовий аналітик та колишній член Наглядової ради Нацбанку, пояснив, чому українська гривня девальвувала менше, ніж російський рубль.

За словами експерта, на користь гривні діють мінімум дві групи факторів.

По-перше, сильним тактичним рішенням стала фіксація курсів долара та євро до гривні по операціях з платіжними картками. Громадяни, які залишили країну, могли знімати готівку та оплачувати послуги за кордоном за курсом, який встановився на 23 лютого. 

«В перші дні вже українцям було вирішувати, чи скористатись банківською карткою і курсом 29, чи бігти на чорний ринок і купувати долар по 40. У підсумку переміг здоровий глузд і сьогодні курс чорного ринку такий: купівля до 31,0, продаж від 32,0», — поснив Шапран.

А в рф ситуація кардинально відрізнялася. Якір карткового курсу через VISA та Mastercard у них зник, коли картки росіян перестали обслуговувати за кордоном. Вони спробували налаштувати картки «МИР», але виявилось, що за кордоном вони працюють в 1-3 банках, які часто вводили свої ліміти або комісії за зняття готівки.

По-друге, в росії очікувався великий відтік капіталу, оскільки вихід з ринку сотень західних компаній та кількох десятків банків — це й відтік валюти.

«А оскільки резерви ЦБ рф у доларах, євро, ієнах та швейцарських франках заморожені, і перспективи їх наповнення дуже туманні через нафтове ембарго та санкції, то курс 200 рублів за долар — це для них ще не остаточна кризова позначка», — зазначив експерт.

Він додав, що в Україні $1,4 млрд від МВФ, приблизно $1 млрд від Світового банку, $13,6 млрд від США, €1,2 млрд від ЄС становлять більше половини наявних в НБУ валютних резервів

«Отже, за яким би сценарієм не відбулась перемога України в цій війні за незалежність — я впевнений, що питання валютного курсу в нашій майбутній економіці буде другорядним», — підсумував Шапран.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія завдала збитків Україні вже на $120 млрд і ця сума щодня зростає — Мінекономіки