Чому в Україні автомобілі швидкої медичної допомоги коштують дорожче, ніж за кордоном. І до чого тут люди Ахметова (відео)
УНІАН

В Україні автомобілі швидкої медичної допомоги коштують дорожче, ніж за кордоном. Журналісти Сhas News провели розслідування і здивувались різниці у цінах.

А ще виявили, що дехто з українських бенефіціарів у цьому бізнесі має тісні зв’язки з «ДНР» та Росією.

В Україні автомобіль швидкої медичної допомоги (АШМД) на базі Citroen Jumper коштує майже €60 тис.

Так, компанія «Автоспецпром» продала Сумському обласному центру екстреної медицини 24 машини по €58 тис. кожна.

Водночас Сhas News знайшов у Туреччині компанію, яка продає такі Citroen Jumper від €37 тис. За €60 тис. у турків можна придбати АШМД з такою ж специфікацією, але вже на базі Mercedes Sprinter.

А якщо доплатити ще €5 тис., то в Об'єднаних Арабських Еміратах за €65 тис. можна придбати одразу дві «швидкі» Toyota HiAce Patrol нової генерації.

До того ж машини «швидкої» не оподатковуються на митниці податками або акцизами.

Що собою являє «Автоспецпром»

«Автоспецпром» — найбільший виробник автомобілів «швидкої допомоги» в Україні. Компанія виграла тендери на загальну суму понад 1 млрд грн і реалізувала особистий проєкт Ріната Ахметова «200 «швидких» для України».

В березні минулого року компанія «Автоспецпром» стала фігурантом кримінального провадження. Її підозрюють у недобросовісному постачанні 42 автомобілів швидкої допомоги в Тернопільській області. Слідчі стверджують, що фірма з порушеннями переобладнала вантажівки Citroen Jumper в автомобілі швидкої допомоги.

Хто стоїть за компанією

«Автоспецпром» входить в групу компаній братів Фісталь — Володимира і Германа. Батько бізнесменів — відомий лікар Еміль Фісталь, керівник Донецького опікового центру. Своє 80-річчя у 2019 році він святкував в окупованому Донецьку. Привітати ювіляра прибув особисто лідер «ДНР» Денис Пушилін.

Також, за інформацією з відкритих джерел, батька братів Фісталь пов'язують дружні стосунки з ще однією дончанкою, колишньої регіоналкою Тетяною Бахтєєвою. За часів Януковича її називали тіньовим куратором Міністерства охорони здоров'я і особистим лікарем Ахметова.

Цілком ймовірно, що зв’язки Бахтєєвої в сфері охорони здоров’я і допомогли компанії «Автоспецпром» здобути провідні позиції на ринку.

А хто є ще?

Бенефіціари української компанії «Техкомплект», яка займається виробництвом спецтехніки, є брати Володимир і Михайло Онищуки. Обидва зареєстровані на території Криму, платять податки в російський бюджет з алуштинської фірми «Борисфен». 

Володимир Онищук депутат Баштанківської міської ради в Миколаївській області від партії «Європейська солідарність». Михайло директор Драматичного театру Північного флоту в місті Мурманськ.

Докладніше про оборудки та закулісся ринку медичної спецтехніки дивіться у сюжеті Сhas News.