COVAX просить у заможних держав ще $2 млрд на щеплення у бідних країнах
Getty Images

COVAX, міжнародна група, створена для справедливого розподілу вакцин від COVID-19, потребує додаткові $2 млрд до 2 червня, щоб охопити 30% населення в 92 бідних країнах.

«Нам потрібно ще $2 млрд, щоб мати можливість збільшити охоплення щепленнями до 30% населення у найбідніших країнах, які отримують вакцини безкоштовно. І нам потрібні вони до 2 червня, щоб зарезервувати дози і мати змогу доставити їх протягом решти 2021 року і до початку 2022 року», — написали в терміновому зверненні керівники COVAX. Серед них — гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреісус.

Ці щеплення стали б додатком до 1,3 млрд доз, запланованих для бідних країн на 2021 рік. Пожертва уможливила б вакцинацію людей на «передовій», які є первинними доглядачами.

COVAX вже доставив 70 млн доз до 126 країн. Але до кінця червня ініціативі не вистачає 190 млн доз у порівнянні з початковим графіком. Вакцини для ініціативи виготовляли в Індії, але їхні поставки припинив уряд цієї країни. Це рішення ухвалили для боротьби з відродженням пандемії в Індії.

«Якщо ми не знайдемо відповіді на відсутність доз, наслідки можуть бути катастрофічними», — попереджають автори пресрелізу.

Представники COVAX наголосили, що якщо країни зроблять пожертви на щеплення паралельно з власними  програмами вакцинації, в усьому світі захистять найбільш незахищених. Це сприятиме припиненню гострої фази пандемії.

«Якщо світові лідери об’єднаються, первісні цілі COVAX — доставка 2 млрд доз вакцин по всьому світу в 2021 році та 1,8 млрд доз до 92 країн з низьким рівнем доходу до початку 2022 року — все ще досяжні», — пишуть очільники ініціативи.

З моменту створення COVAX у середині 2020 року механізм отримав підтримку від 192 економік світу.

Індія продовжила заборону на експорт вакцин від COVID-19