Daimler виплатить США $1,5 млрд через перевищення норм шкідливих викидів на автомобілях Mercedes

Німецький автомобільний концерн Daimler AG та його американська дочка Mercedes-Benz у рамках мирової угоди погодилися виплатити США та регуляторним органам штату Каліфорнія $1,5 млрд за заниження показників шкідливих викидів своїх авто. 

Daimler AG звинувачували у використанні програмного обладнання, завдяки якому концерну успішно вдавалося проходити перевірки на шкідливі викиди. Загалом у США німці реалізували 250 тис. дизельних автомобілів, що не відповідали екологічним стандартам. Йдеться про дизельні легкові автомобілі Mercedes-Benz 2009-2016 років випуску і фургони Mercedes-Benz і Freightliner Sprinter 2010-2016 років випуску з системою контролю вихлопів BlueTEC II.

Згідно умов мирової угоди, Daimler AG ще має провести технічне обслуговування проданих авто, виправити їхні несправності та додатково виплатити $700 млн за позовами власників автівок. 

У своє виправдання представники концерну сказали, що система контролю за викидами на автомобілях, призначених для американського ринку, відрізняється від такої ж системи, встановленої на авто для Європи, адже у США та Європі — різні вимоги регуляторів.

Аналогічний скандал спалахнув ще у 2015 році навколо Volkswagen. Тоді німецький автовиробник визнав, що на кількох мільйонах автомобілів, проданих по всьому світу, було встановлене програмне забезпечення, яке дозволяло маніпулювати тестами на екологічні стандарти. У підсумку Volkswagen відізвала в США 550 тис. автомобілів. Американські власники автомобілей VW отримали близько $9,5 млрд компенсацій.