Данія дозволила експлуатацію російського газопроводу «Північний потік-2»

Енергетичне агентство Данії видало компанії Nord Stream 2 AG дозвіл на експлуатацію «Північного потоку-2» на шельфі країни. Данці пішли на поступку росіянам, але вимагають від них дотримання умов безпечної експлуатації газопроводів.

Про дозвіл данська сторона повідомила у пресрелізі на сайті регулятора.

«Північний потік-2» (англ. «Nord Stream 2») — проєкт магістрального газогону (у вигляді двох труб) з Росії до Німеччини через Балтійське море завдовжки 1234 км. (2468 км. за двома нитками). Довкола нього триває дипломатична боротьба. В середині грудня 2019 року будівництво призупинено через санкції США.

18 листопада 2019 року компанія Nord Stream 2 AG подала заявку на отримання дозволу на експлуатацію трубопроводів «Північний потік 2» на континентальному шельфі Данії.

І от данці пішли назустріч Росії: введення в експлуатацію відбудеться, коли один із трубопроводів був протестований й перевірений.

Аргументуючи поступку РФ, данці послалися на Конвенції ООН з морського права. Відповідно до цього Данія зобов’язана дозволити будівництво та експлуатацію транзитних трубопроводів.

Трубопровід на данському континентальному шельфі є частиною більшого проєкту, що складається з двох паралельних для транспортування газу з Росії до Німеччини. Газопровід починається в Росії, проходить через фінські, шведські, данські та німецькі морські райони і виходить на берег Німеччини. Він дозволяє транспортувати 55 млрд кубометрів природного газу на рік.

Між тим США запекло опирається побудові трубопроводу. Обидві палати Конгресу країни ухвалили проєкт закону про оборонний бюджет на наступний рік, у якому передбачили введення санкцій проти компаній, що братимуть участь у добудові газопроводу «Північний потік–2». Проєкт закону має бути узгоджений між Сенатом і Палатою представників та підписаний президентом США.

Україна також виступає проти російського газопроводу, адже він ставить під загрозу транзит газу, який щорічно приносить нашому державному бюджету близько 3 млрд гривень.

У боротьбу вступила й міжнародна група клубів взаємного страхування судновласників (IG P&I): наприкінці вересня вона відмовилася надавати страхове покриття суднам, які можуть брати участь в будівництві російського газопроводу «Північний потік-2».

Також глава Держдепу заявив, що США працюють над створенням коаліції проти «Північного потоку-2».

7 вересня міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що готова до обговорення санкцій проти Росії, в тому числі й щодо недобудованого газопроводу «Північний потік-2». Того ж дня президент США Дональд Трамп виступив за зупинку будівництва «Північного потоку-2» через отруєння Навального.

Як ми повідомляли раніше, Олексій Навальний вперше з моменту отруєння дістався до соцмереж 15 вересня. Інцидент з росіянином стався 20 серпня.

А щодо «Північного потоку» ми назбирали зі ЗМІ аж шість варіантів для Німеччини, як елегантніше відмовитися від російського газогону. Головне тепер — політична воля ФРН