Данія, Норвегія та Італія призупиняють щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneсa

Три країни Європи призупинили вакцинацію громадян проти коронавірусу препаратом AstraZeneсa. Данія, Норвегія та Італія оголосили, що припинять розповсюджувати вакцину через її побічні ефекти.

Про це пишуть Reuters та BBC.

Так, Данія оголосила, що тимчасово припинить використання вакцини AstraZeneсa/Oxford як запобіжний захід після повідомлення про одну смерть, а також про утворення тромбів у людей, яких щепили цим препаратом.

Міністерство охорони здоров'я заявляє, що поки рано говорити, чи існує зв'язок між цим та вакциною AstraZeneca. Але як запобіжний захід влада Данії на 14 днів призупинить використання препарату.

Після такого кроку Данії аналогічне рішення ухвалила Норвегія.

Директор із запобігання та боротьби з інфекціями Норвезького інституту громадського здоров'я Гейр Букхольм заявив, що рішення є питанням обрежності.

Водночас італійське Агентство з лікарських засобів (AIFA) повідомило, що заборонить використовувати конкретну партію препарату та залишає за собою право «вживати подальших заходів, якщо це буде необхідно».

Pfizer доставить в ЄС ще 4 млн доз вакцини у березні

Європейська комісія досягла домовленості з BioNTech-Pfizer про поставку ще чотирьох мільйонів доз вакцин проти COVID-19 для держав-членів протягом наступних двох тижнів. Про це пише Єврокомісія на сайті.

«Для боротьби з агресивними варіантами вірусу та покращення ситуації у гарячих точках необхідні швидкі та рішучі дії. Я рада оголосити сьогодні про угоду з BioNTech-Pfizer, яка запропонує державам-членам надати загалом чотири мільйони доз вакцин до кінця березня, які будуть поставлені на додаток до запланованих поставок доз», — сказала голова Комісії Урсула фон дер Ляєн.

Незважаючи на нинішнє скорочення кількості смертей в ЄС через вакцинацію людей похилого віку та найбільш вразливих людей, Комісія занепокоєна розвитком серії «гарячих точок» COVID-19 по всьому ЄС.

Він спричинений, зокрема, поширенням нових варіантів, які є більш заразними. Вакцина BioNTech-Pfizer показала свою високу ефективність проти всіх відомих на сьогодні варіантів вірусу COVID-19.

Загалом чотири мільйони доз будуть надані для придбання державам-членам пропорційно їх населенню. Всі ці дози будуть доставлені до кінця березня.

Ці дози посідають перше місце в графіку поставок, який зараз узгоджується між державами-членами та BioNTech-Pfizer.

Швейцарія очікує 1 млн доз вакцини проти COVID від Moderna, Pfizer у березні. Голова Єврокомісії фон дер Ляєн очікує, що з квітня ЄС буде щомісяця отримувати близько 100 млн доз вакцин від коронавірусу різних виробників.

«Знайомі лікарі передали, що в Україні є вакцина, і якщо ви погодитеся, — ми дамо телефон, куди ви зможете подзвонити», — Литвин