Данія заборонила розведення норок до 2022 року
Getty Images

Данські законодавці в понеділок прийняли закон про заборону розведення норок. Так вони «заднім числом» створили правову основу для урядового наказу про знищення всіх норок у країні в листопаді.

Тоді причиною стало побоювання COVID-19.

Закон забороняє розведення норок до 2022 року, повідомляє DW.

За порушення закону депутати ввели покарання — штраф і тюремне ув'язнення до пів року.

У листопаді Данія, найбільший у світі експортер норкового хутра, вирішила знищити понад 15 млн норок. Це сталося після виявлення мутованого штаму COVID-19, який міг знизити ефективність майбутніх вакцин.

Пізніше органи влади визнали, що наказ про забій здорових норок не мав юридичної бази. Голосування в понеділок узаконило його.

«Наказ про норок» спричинив політичну бурю у Данії, оскільки падіння довіри громадськості збіглося із закликами до віставки уряду та вотумом недовіри з боку опозиційних партій.

Парламент також вирішив відкрити розслідування щодо урядового вирішення «норкової кризи», включаючи дії прем'єр-міністра Метте Фредеріксен.

Через два тижні після рішення, в розпал політичної кризи, уряд прийшов до висновку, що загроза вакцинам для людини «з дуже великою ймовірністю усунена» й немає нових випадків мутованої версії коронавірусу.

 «Данські фермери, що вирощують норок, пожертвували працею свого життя заради загального блага. Ми їм дякуємо», — написав Расмус Прен, міністр сільського господарства країни в Twitter.

Очікується, що фермери отримають державну допомогу, хоча багато хто каже, що навряд чи вони повернуться до цієї роботи, коли закінчиться тимчасова заборона.

Північна країна є найбільшим у світі виробником хутра з норки, а її основними експортними ринками є Китай та Гонконг.

Також уряд Данії заявив, що близько 4 млн норок, убитих через мутовану форму коронавірусу, будуть ексгумовані і спалені для запобігання забруднення.

Два місця поховання тварин викликають великі суперечки. Одне знаходиться поруч з озером для купання, а інше — недалеко від джерела питної води. Жителі скаржилися на потенційний ризик зараження.

Великобританія першою в Європі заборонить експорт живих тварин. Це наслідок Brexit