ДБР обшукало «Кузню на Рибальському» та «Богдан Моторс»
Слово і діло

Співробітники Державного бюро розслідувань проводять обшуки на ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» і підрозділах ПАТ «Богдан Моторс». Про це повідомляє УНН із посиланням на речницю ДБР Ольгу Чиканову.

«В рамках кримінального провадження за фактами закупівлі Міністерством оборони України військової техніки, обладнання та послуг неналежної якості та по завищених цінах, ДБР проводить обшуки на ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» та підрозділах ПАТ «АК «Богдан Моторс», — повідомила речниця ДБР.

Слідчі вивчають перевищення та зловживання владою посадовими особами Міноборони. Це безпідставне завищення вартості товарів та послуг. А ще — постачання до підрозділів Збройних Сил України неякісної продукції, що не відповідає вимогам державних стандартів.

Досудове розслідування ДБР здійснює під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора.

«Протягом 2015-2019 років дані підприємства уклали з Міноборони дорогі контракти на поставку в ЗС України військових автомобілів, обладнання і надання послуг з обслуговування агрегатів військових кораблів», — повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна» із посиланням на джерело в ДБР.

Передісторія

29 грудня 2020 року господарський суд Дніпропетровської області відкрив провадження у справі про банкрутство Автомобільної компанії «Богдан Моторс», що входить до корпорації «Богдан».

Нині суд розглядає справу про банкрутство АТ «АК «Богдан Моторс» за заявою ТОВ «Фінансова компанія «Фінворк».

У липні 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро здійснювали обшуки у приміщеннях «Богдан Моторс». Обшук робили в межах розслідування кримінального провадження за фактом можливого зловживання службовим становищем особами ПАТ «Укрексімбанк» (100% акцій якого належать державі в особі Кабінету Міністрів).

19 січня 2021 року Міноборони України заявило про намір судитись з ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» через невчасне виготовлення та поставку середнього розвідувального корабля проєкту «Лагуна». Відповідно до умов державного контракту, поставка корабля була визначена до 20 вересня 2019 року, однак підприємство не виконало зобов’язання за контрактом.

У вересні 2019 року Печерський районний суд Києва арештовував завод «Кузня на Рибальському», який раніше належав п’ятому президентові Петру Порошенку, у рамках провадження щодо його купівлі-продажу.

Співвласник групи ТАС бізнесмен Сергій Тігіпко восени 2018 року придбав у Порошенка АТ «Завод «Кузня на Рибальському» (раніше — ПАТ «Ленінська кузня») — одне з відомих на ринку підприємств Судпрома України.

Контракт між Міністерством оборони та ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» на виконання державного оборонного замовлення сторони уклали 29 грудня 2017 року.

Торік одну з кримінальних справ, де фігурує Порошенко, щодо заводу «Кузня на Рибальському», закрили. Національне агентство з питань запобігання корупції у квітні 2020 року заявило, що перевіряє відомості про можливий конфлікт інтересів у Порошенка в справі про продаж заводу «Кузня на Рибальському».

Понад $51 млн готівкою. Порошенко оприлюднив декларацію за 2020 рік