Дебати Байдена і Трампа: про що дискутуватимуть кандидати і якими будуть головні «точки зіткнення»

У четвер 27 червня, майбутні кандидати на посаду президента США чинний глава Білого дому Джо Байден та експрезидент Дональд Трамп проведуть перший раунд теледебатів.

Їх транслюватиме американський телеканал CNN. Вони розпочнуться в четвер о 21:00 (за місцевим часом) і триватимуть 90 хвилин. В Україні їх можна буде подивитися у п’ятницю 28 червня о 3:30 на телеканалі Перший почнеться студія, а о 4:00 — самі дебати з українським перекладом.

Для обох цей день може бути вирішальним: деякі американські ЗМІ припускають, що якщо Джо Байден провалиться на дебатах, демократи можуть замінити його іншим кандидатом, а Дональд Трамп звертатиметься до виборців лише за два тижні до винесення вироку у нью-йоркській справі.

Як відбуватимуться дебати

Уперше в історії виборів США теледебати відбудуться ще до національних партійних з’їздів, тобто до офіційного висунення кандидатів.

На вимогу Трампа, опоненти не матимуть жодних записів, а лише чисті аркуші паперу та ручки.

На вимогу Байдена, поєдинок відбудеться без авдиторії, яка могла б підбадьорювати своїх лідерів вигуками й аплодисментами — у телестудії будуть присутні лише двоє телеведучих.

Крім того, мікрофони вмикатимуться, лише коли політики відповідатимуть на свої запитання, аби вони не перебивали одне одного й не вставляли коментарі, як це любить робити Трамп.

Як Байден готується до дебатів

За повідомлення видання The Hill, чинний президент США Джо Байден протягом тижня перебуває у заміській резиденції Кемп-Девід, де з групою радників готується до дебатів.

Йому допомагають керівник штабу Джеффрі Зенц, старша помічниця Аніта Данн, головний консультант кампанії Майк Донілон, колишній керівник штабу Рон Клайн та особистий адвокат Байдена Боб Бауер, який грає роль Трампа в інсценованих дебатах.

Байден переглядає записи своїх минулих виступів, а радники наголошують йому на помилках. Окремо команда чинного президента фокусується на тому, щоб той говорив не довгими складними фразами, а короткими заявами.

Це старий урок американських політтехнологів: головним підсумком дебатів стають не результати довгих дискусій, а десятисекундні уривки, які ефектно виглядають за нескінченних повторів у новинах — а тепер і в соціальних мережах.

Команда Байдена наголошує на темах, які вважає вигідними для президента, — інвестиції в інфраструктуру, кліматичні проблеми, міжнародна політика та заходи боротьби з міграцією на кордоні.

Ймовірно, Байден намагатиметься використати величезну аудиторію дебатів, щоб розповісти виборцям і про «Проєкт-2025» — план Трампа щодо різкого посилення президентської влади.

Як Трамп готується до дебатів

За словами прихильників Дональда Трампа, республіканець відмовився від традиційної підготовки до дебатів — він не відточує заготовлені фрази і не репетирує суперечки з кимось, хто виконує роль Байдена. Натомість він проводить зустрічі з радниками та виступає на мітингах, щоб перевірити заяви на прихильниках у залі.

Так, Трамп уже пообіцяв, що змусить Байдена говорити про вбивства, скоєні нелегальними мігрантами. Ця стратегія спирається на спірні аргументи: насправді нелегали вчиняють злочини рідше, ніж решта жителів США, а рішення чинного президента (наприклад, суворіше ставлення до обігу зброї) знизили рівень насильства в країні. Проте міграційна криза залишається одним із найгостріших питань, і Трампу важливо прив'язати цю проблему до дій Байдена.

Крім того, питання модераторів, напевно, торкнуться нових радикальних пропозицій Трампа: наприклад, ідеї реформувати податкову систему та заяви про те, що російське вторгнення спровокував саме Байден — обіцянкою прийняти Україну в НАТО.

Крім того, перед дебатами стало відомо, що радники республіканця запропонували йому план припинення війни в Україні у ​​разі перемоги на президентських виборах. Він включає два ультиматуми: Трамп збирається примусити Київ до переговорів загрозою зупинити постачання зброї, а Москву — загрозою їх збільшити.

Експерти наголошують, що головна мета Трампа — показати, що 81-річний Байден втратив пам’ять і гостроту розуму й не здатний очолювати країну ще чотири роки (у листопаді Байдену виповниться 82).

Байден, своєю чергою, має довести, що він придатний для цієї ролі.

Хоча 78-річний Трамп лише на кілька років молодший за Байдена, його союзники стверджують, що він енергійніший і вправніший за чинного президента. Вважають, що Трамп намагатиметься атакувати Байдена з різних питань, а той перебуватиме в позиції оборони.

Коли відбудуться наступний раунд дебатів та вибори в США

Другий раунд дебатів кандидати ймовірно проведуть ближче до дня виборів.

Нагадаємо, що 60-ті президентські вибори у США відбудуться у вівторок 5 листопада 2024 року. Також пройдуть вибори обох палат Конгресу – Палати представників і третини Сенату.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Що відомо про Марка Рютте, який став новим Генсеком НАТО