«Дельта плюс». В Індії медики виявили нову мутацію місцевого штаму COVID-19

В індійському штаті Махараштра виявили 20 випадків інфікування новою мутацією вірусу Sars-CoV-2, яка отримала назву Delta-plus.

Про це повідомляє видання The Hindustan Times.

Мутації штаму вірусу Sars-CoV-2, відомого під назвою «Дельта варіант», отримали кодове позначення AAR.1.

Їх було виявлено у щонайменше 20 зразках біологічного матеріалу з чотирьох районів штату Махараштра.

Вчені ідентифікували новий різновид вірусу як «Дельта плюс», але наразі не віднесли до категорії мутацій «що викликає занепокоєння». Дослідження нового зразка вірусу тривають.

Влада індійського штату підтвердила ЗМІ отримання звіту про секвенування геному від Інституту геноміки та інтегративної біології, але поки відмовилася докладно обговорювати це питання.

Зміст доповіді вчених буде обговорюватися на засіданні, яке відбудеться в понеділок, 21 червня, і тоді робитимуть висновки.

Дельта-варіант коронавірусу вперше був виявлений на території Індії в жовтні минулого року. Відтоді він поширився далеко за межі країни, його виявляли в багатьох країнах, зокрема Європи й Азії.

Цей штам коронавірусу характеризується значною заразністю, яка у 1,6 разів перевищує заразність так званого «британського варіанту» коронавірусу, відповідального за другу хвилю пандемії COVID-19 у Європі.

Випадки зараження дельта-варіантом складають 10% всіх нових випадків COVID-19 у світі, у той час, як у Великобританії на нього припадає понад 90% нових випадків.

Дослідження, проведені в Китаї, також показали, що цей варіант дещо стійкіший до вакцин проти COVID-19, зокрема, до одноразової дози.

ВООЗ перейменує штами COVID-19 грецькими буквами, щоб уникнути дискримінації країн