Демобілізацію і ротацію виключили із законопроєкту про мобілізацію: чому це сталося

Демобілізація та ротація в Україні — відтерміновується. Це сталося через те, що комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони 9 квітня виключив із законопроєкту про мобілізацію, який Парламент має розглянути у другому читанні.

Причиною для виключення питань демобілізації та ротації став лист головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського до міністра оборони Рустема Умєрова. А також звернення міністра до Кабміну.

У цих документах ідеться, що питання звільнення з військової служби та ротації військових — варто винести в окремий законопроєкт. Сирський пояснює це тим, що окремі положення «потребують більш детального аналізу та додаткового вивчення».

Зрештою, на засіданні 9 квітня члени Комітету ВР з питань нацбезпеки ухвалили рішення про виключення положення щодо демобілізації і ротації військових із урядового законопроєкту.

У висновку Комітет доручив Кабміну впродовж восьми місяців розробити і внести на розгляд законопроєкт щодо удосконалення механізмів ротації військовослужбовців під час воєнного стану, їх демобілізації та медико-соціальної реабілітації.

Законопроєкт про мобілізацію: що відомо

Верховна Рада 7 лютого ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію. Серед іншого проєкт закону передбачав положення щодо демобілізації військовослужбовців. 

Народні депутати подали до другого читання документа 4269 правок. 

29 березня Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки розглянув усі правки, подані народними депутатами до другого читання законопроєкту про мобілізацію.

6 квітня нардеп Ярослав Железняк повідомив, що оборонний комітет Верховної Ради не завершив розгляд законопроєкту про мобілізацію.

За його словами, ймовірно, законопроєкт почнуть розглядати в залі засідань Верховної Ради 10 квітня, а 11 квітня відбудеться фінальне голосування щодо нього.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Міноборони пояснили, що передбачає новий законопроєкт про мобілізацію