День матері 2024: точна дата, традиції та звичаї свята
Unsplash

День матері — свято, що присвячене матерям та материнству. В Україні щорічно його відзначають у другу неділю травня.

В цей день варто провести час із мамою, подякувати їй за все, привітати теплими словами, квітами та приємними подарунками.

Chas News розповідає про історію та традиції свята, а також нагадує, коли його святкують у 2024 році.

Коли День матері 2024 року

День матері в Україні відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня.

У 2024 році День матері в Україні припадає на 12 травня.

День матері: історія свята

Історія свята сягає корінням у початок ХХ століття. У 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.

Її старання увінчалися успіхом — у 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері як офіційне свято. Хоча по суті це — свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама — найголовніша людина для своїх дітей.

В Україні День матері офіціально встановив у 1999 році президент Леонід Кучма своїм указом. 

Хоча українці цей день святкували і раніше.

За часів Київської Русі і козаків свято на честь матері мало релігійний характер і називалось місяць пречистої Діви Марії.

На початку ХХ століттія, у 1928 році, матерів почали вітати в українській діаспорі у Канаді. Вже наступного року ініціатива дійшла до західної України.

За радянської влади свято заборонили.

Як святкують День матері в Україні: традиції та звичаї

День матері в Україні — це святковий день, коли діти та дорослі вітають своїх матерів та дарують їм подарунки, квіти, листівки та інші приємні сюрпризи. 

Ось деякі звичаї та традиції святкування Дня матері в Україні:

  • В цей день діти зазвичай готують сюрпризи своїм матерям, такі як листівки, квіти, подарунки, а також готують смачні страви та десерти для святкового обіду.
  • Багато сімей святкують цей день відвідуючи мам та бабусь, пригощаючи їх смачним обідом та даруючи подарунки.
  • До війни у різних містах України, зокрема в Києві, Львові та Одесі, проводили різноманітні святкові заходи, концерти та фестивалі з нагоди Дня матері.
  • Багато магазинів, ресторанів та інших закладів пропонують спеціальні знижки та акції на святковий день, щоб допомогти дітям та дорослим вибрати ідеальний подарунок для своїх матерів.
  • Також у цей день зазвичай збираються всі члени сім'ї, щоб провести час разом, приготувати смачну їжу та насолодитися спілкуванням один з одним.
День матері 2024: найкращі привітання і листівки для найріднішої людини