День пам'яті жертв Голодоморів: традиції та програма у 2023 році

Традиційно у четверту суботу листопада, яка 2023 року припадає на 25 листопада, в Україні вшановують пам'ять жертв масових голодів 1921—1923 та 1946—1947 років та Голодомору-геноциду 1932—1933 років.

Офіційно на цю дату припадає «День пам'яті жертв голодоморів», хоча в усній традицій за ним закріпилася назва «День пам'яті жертв Голодомору».

Історія вшанування жертв Голодомору

В СРСР будь-які згадки про Голодомор 1932—33 років були під суворою забороною. Однак за кордоном вшановувати жертв влаштованого більшовиками геноциду в Україні почали ще у 1933 році.

11 вересня 1933 року в Берліні проходив День скорботи за мільйонами померлих від голоду українців та поминальна панахида на заклик-звернення Адміністратора і Апостольського візитатора для українських емігрантів у Німеччині отця Петра Вергуна.

29 жовтня 1933 року у Львові, в Соборі Св. Юра, відбулася літургія за мільйонами вбитих українців. Богослужіння також провели у всіх церквах Галицької церковної провінції.

Наступні відомі публічні скорботні заходи, які організовували українці в еміграції, відбулися в США майже за 20 років. 11 вересня 1951 року в Нью-Йорку пройшов мітинг на вшанування пам’яті жертв Великого Голоду 1932—1933 року за участі мера міста Вінсента Імпелліттері та професора Єльського Університету Рафаеля Лемкіна — автора юридичного

До 40-х роковин Голодомору, 23 вересня 1973 року, нью-йоркський відділ Українського Конгресового Комітету Америки організував велику демонстрацію в пам’ять жертв Голодомору в Україні в 1932—1933 роках.

Із 1983 року в столиці канадської провінції Альберта, місті Едмонтон, щорічно відбувалося вшанування пам’яті жертв Голодомору на офіційному рівні.

Пам'ятник «Розірване кільце життя» в Едмонтоні

Того року в Канаді були встановлені перші в світі пам’ятники жертвам Голодомору: «Розірване кільце життя» в Едмонтоні та пам’ятний знак із присвятою «У пам’яті про понад 7 мільйонів жертв голоду-геноциду 1932—1933 років в радянській Україні, сталінського злочину проти людства» в місті Вінсор.

Вшанування жертв голодоморів у незалежній Україні

В останні роки існування СРСР громадські активісти почали поширювати правду про Голодомор. Вже у вересні 1990 року в багатьох регіонах України пройшли скорботні заходи та панахиди за вбитими в 1932–1933 роках українцями.

Після проголошення незалежності почалося ґрунтовне дослідження цієї теми, що також доповнювалося пошуковою, культурною та освітньою роботою, спрямованою на відновлення пам’яті про мільйони жертв Голодомору. Згодом до цього процесу долучилося і державне керівництво.

У 1993 році президент Леонід Кравчук підписав указ  «Про заходи у зв’язку з 60-ми роковинами голодомору в Україні». Тоді ж було урочисто відкрито пам`ятний знак «Жертвам Голодомору 1932–1933 року» на Михайлівській площі у Києві, який 15 років виконував функції місця вшанування пам’яті жертв геноциду.

День пам'яті жертв Голодомору 2024 памятний знак на Михайлівській площі

У 1998 році указом президента Леоніда Кучми було встановлено щорічний національний пам’ятний День пам’яті жертв голодоморів у четверту суботу листопада. При цьому його назва кілька разів змінювалася: 2000 року — на «День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій», 2004 року —  «День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій», 2007 року — «День пам’яті жертв голодоморів». Назва всеукраїнського пам’ятного дня «День пам’яті жертв Голодомору» сьогодні поки що побутує лише в усній традиції.

У 2008 році також було відкрито музей «Меморіал жертв Голодомору», біля якого з того часу проводяться офіційні заходи із вшанування загиблих українців.

День пам'яті жертв Голодомору 2024 Національний музей Голодомору-геноциду

День пам'яті жертв Голодомору: традиції та програма у 2023 році

Традиційно в День пам'яті жертв голодоморів українці відвідують поминальні богослужіння, ставлять символічні горщики з зерном і свічки до пам'ятників загиблим та на біля вікон своїх осель.

Також 25 листопада приспустять державні прапори та оголосять загальнонаціональну хвилину мовчання о 16:00.

Цього року до Дня пам’яті жертв Голодомору Український інститут національної пам’яті ініцював акцію «Пам’ятай про жертв Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну». Символом акції стала окопна свічка. 

Українців закликають запалити свічку пам’яті та передати тепло тим, хто зараз протистоїть ворогу на передовій. Для цього треба задонатити знайомим волонтерам на необхідну амуніцію, техніку та інвентар; розшукати адресу найближчих волонтерських центрів і допомогти з плетінням маскувальних сіток чи виготовленням окопних свічок; передати волонтерами дитячі листи, малюнки, сувеніри-обереги.

Також охочі можуть долучитись до акції й передати необхідне для військових через волонтерів. З 14:00 до 18:00 буде організований збір для ЗСУ поряд з будівлею Національного музею Голодомору-геноциду.

Також о 15:30 біля музею буде організовано молебень від представників православної та греко-католицької церков.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.