День піци. 6 грудня Google випустив новий дудл до річниці цікавої події
Pixabay

6 грудня 2021 року, компанія Google присвятила дудл одній із найпопулярніших страв у всьому світі — піци.

У цей день у 2007 році кулінарне мистецтво створення неаполітанської Піцайоло внесли до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства.

Саме у південно-західному італійському місті Неаполь у 17 столітті була приготована перша піца. Вона складалася з тіста з помідорами та сиром.

Google

Про що розповідає новий дудл

Google представив гру-головоломку піци з кількох найулюбленіших начинок для піци з усього світу. Користувачам пропонується нарізати скибочки відповідно до типу замовленої піци.

«У грі слід уважно стежити за начинками та кількістю шматочків — чим точніше замовлення, тим більше зірочок ви отримаєте», — йдеться в описі від Google.

Цікаві факти про цю страву

  • Щороку у світі споживається близько 5 млрд піци. У Google зазначають, що лише у США щосекунди вживається 350 шматочків піци.
  • Перша в усьому світі піцерія була відкрита саме в Італії, а точніше в Неаполі. Ресторан має назву «Антика» — він почав свою роботу ще в 1738 році і працює досі.
  • Найбільш популярною у світі піцею є класична з пепероні (гострий різновид салямі з італійсько-американським корінням). Саме вона складає 36% від загального замовлення в різних країнах світу.
  • Вартість найдорожчої піци у світі – понад €12 тис. Її виготовляють в Салерно, прибережному місті Італії, з органічної арабської муки. Тісто настоюють 72 години, щоб воно довше «відпочило» перед приготуванням. Піца подається з трьома рідкісними видами ікри, норвезьким омаром та 7 відами сиру! Покупець отримує їжу з урочистостями: на спеціальному посуді в комплекті з пляшкою елітного коньяку та шампанського.
  • У більшості американських компаній забороняється приносити піцу у приміщені офісу. Знаєте чому? Вважається, що приблизно 7 млн документів та паперів псуються саме через неї.
  • NASA розробляє 3D принтер, який зможе друкувати піцу для космонавтів.
  • Найбільшу піцу у світі круглої форми виготовили у 1990 році у супермаркеті Норвуда ПАР. Діаметр піци — 37,4 м, а вага понад 12 т. До її складу входило 4500 кг борошна, 1800 кг сиру та 900 кг соусу!
Родина з Колумбії отримала нагороду за найкращу кулінарну книгу у світі