День вишиванки 2024: дата, традиції і цікаві факти

Вишиванка — це один з головних симовлів українського народу. День вишиванки застували у 2006 році. Ініціатором цього патріотичного свята виступила Леся Воронюк, студентка Чернівецького університету ім. Федьковича. Вона запропонувала студентам обрати один день і всім разом прийти на заняття у вишиванці. 

Спочатку у вишитому одязі до університету прийшли кілька десятків студентів. Потім до акції долучилися деякі викладачі, а з роками свято ставало дедалі популярнішим. Згодом інціативу студентки підтримали у різних куточках України й закордоном.

Chas News розповідає про історію, традиції та цікаві факти цього свята.

Якого числа День вишиванки-2024

Всесвітній день вишиванки відзначають щорічно у третій четвер травня. У 2024 році свято випадає на 16 травня.

Історія та візерунки української вишиванки

Точний період появи українських вишиванок встановити не можна, але відомо, що зачатки цього ремесла існували за кілька тисячоліть до нашої ери. Археологи знаходили залишки стародавнього посуду з візерунками, схожими на вишиванку.

Мистецтво вишиванки стрімко розвивалося у Київській Русі. У ті часи вишиті сорочки були дуже дорогими і доступними лише для багатіїв. Існували спеціальні школи вишивальниць при школах і монастирях, які здебільшого працювали на замовлення знатних осіб.

Перша школа вишивки з'явилася ще в XI столітті, заснована сестрою Володимира Мономаха — Анною. Тут вчилися мистецтва гаптування золотом і сріблом.

Зазвичай це мистецтво виконували дівчата, готуючи собі придане на майбутнє весілля. Кількість зібраних вишиванок часто слугувала показником матеріального добробуту нареченої.

Наприклад, якщо у дівчини було від 30 до 40 сорочок, то вона вважалася представницею скромної сім'ї, тоді як та, у кого їх було від 100 й більше, вважалася дуже заможною нареченою.

З 17 століття мистецтво вишиванки почало поширюватися у народі. Вишивати вміла кожна українка. Дівчата вишивали рушники на своє майбутнє весілля і демонстрували родичам нареченого. Якщо наречена погано володіла голкою, то її могли вважати невмілою господинею.

Поступово вишиванки стали доступнішими і все частіше використовувалися у побуті. З'явилися не тільки жіночі, а й чоловічі вишиті сорочки. З українських класиків вишиванки полюбляв Іван Франко, поєднуючи їх із піджаками та жупанами. Саме у такому одязі він зображений на купюрі 20 гривень.

Українська вишиванка має свої традиційні особливості у різних регіонах.

Приміром, широко відома полтавська техніка вишивки білою ниткою по білій тканині.

У кримських вишиванках часто використовуються рослинні та квіткові візерунки, у чернігівських — тонкі та мініатюрні стібки, а в закарпатських — яскраві та строкаті різнокольорові малюнки.

Контрастними та цікавими є вишиванки Київщини. Сорочки тут виготовляли із різних тканин: бавовняної, конопляної, лляної. Але колір сорочки завжди був однаковим — білий. Саме із білосніжною тканиною чудово контрастували коралово-червоні візерунки. Подекуди використовували й чорні нитки, які відтіняли червону вишивку. До речі, в давнину саме Київщина зналася своїми двоколірними вишиванками.

Традиції Дня вишиванки

День вишиванки — це народне свято. Воно спрямоване на збереження та вшанування старовинних народних традицій у створенні та носінні етнічного вишитого українського одягу. 

Вишиванка — це не просто окремий елемент святкового національного вбрання, але й важлива складова української культури. Протягом століть український народ несе любов до вишиванки та зберігає особливості її виготовлення. Кожен регіон України має свої унікальні мотиви та орнаменти у вишивці, що надає їй неповторний характер.

Ідея свята полягає у підтримці українських традицій та культури через вшанування та носіння вишиванок — традиційних українських сорочок з вишитими орнаментами. Це свято стало популярним українським символом єдності та національної гордості.

Під час Дня вишиванки українці у всьому світі надягають вишиванки та виражають свою підтримку української культури та традицій. Це свято є символом національної самосвідомості та долучення до спільної культурної спадщини.

Цікаві факти про День вишиванки

Найбільша кількість людей, які одягли вишиванки, зареєстрована у 2011 році у місті Рівному, що увійшло до Книги рекордів України. На День Незалежності до центрального майдану міста прийшло 6570 людей у вишиванках.

Візерунки вишивки не обмежуються лише сорочками; їх можна побачити на автомобілях та навіть на тілах у вигляді татуювань. А у вишиванки часом одягають навіть домашніх улюбленців — котиків та собачок.

До речі, величезну колекцію старовинних вишиванок зібрали наші співвітчизники у Канаді. Український національний музей там нараховує понад 150 експонатів традиційного українського вишитого одягу з кінця XIX — початку XX століття.

Як відзначити День вишиванки

Найкращий спосіб відзначити День вишиванки — вдягнути національний костюм на роботу чи навчання. Мета цього свята — популяризувати носіння вишиванки як повсякденного вбрання. Тому в цю дату заведено вдягати вишиванку і носити її цілий день.

Популярними в День вишиванки є різноманітні конкурси, виставки, розпродажі та майстер-класи, пов'язані з вишиванками. Дизайнери демонструють колекції вишитого одягу, а знаменитості вбираються у національне вбрання.

Під час війни на День вишиванки багато майстрів продають свій одяг, а виручені гроші жертвують на армію.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Розповідаємо про регіональні особливості вишивки та показуємо, як виглядають світові зірки у традиційному українському вбранні