День Волі у Білорусі. Міліція затримала 200 активістів та проводила обшуки
Наша Ніва

У День Волі в Білорусі силовики затримали двісті людей, які виходили на акції у різних містах країни. Про це пише правозахисний центр «Весна».

У неофіційне свято білоруси у різних містах країни виходили на акції. Їх затримували силовики та чинили різні форму тиску на громадян за їх активну громадянську позицію і невдоволення діями влади. Зокрема, у місті Гродно дружина місцевого активіста та журналіста Анджея Почобута повідомила, що силовики у балаклавах проводять обшуки у їхньому домі у рамках кримінальної справи за розпалювання ворожнечі.

Обшуки проходили і в редакції при Союзі поляків в Білорусі. Забрали газети «Głos znad Niemna» і журнали «Magazyn Polski», комп’ютери та обладнання.

Затримання, допити та обшуки активістів влада вчинила у Вітебську, Річиці, Гірках, Міорах, Гомелі та інших містах країни. Центр Мінська заздалегідь заблокувала міліція, тому масових акцій громадяни не провели.

Як повідомляє Tut.by, до Дня Волі в Мінську стягнули військову техніку, на вулицях з'явилися автозаки і численні автомобілі правоохоронних органів, а також водомети (про їх застосуванні не повідомлялося). Увечері жителі Мінська гуляли вулицями міста невеликими групами, а автомобілісти «досить активно сигналили». Основні затримання проходять в Мінську, зазначило видання.

Видання «Наша Ніва» пише, що мешканці Мінська та інших міст Білорусі відзначили День Волі феєрверками.

День Волі у Мінську / Наша Ніва

Акції солідарності з білорусами відбулися в Гамбурзі, Відні, Варшаві, Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах.

У МВС Білорусі заявили, що по всій країні за порушення законодавства про масові заходи затримали понад 200 осіб.

За даними правозахисного проекту «Весна», в Мінську до 21:30 25 березня затримали 68 осіб. Крім того, 50 осіб затримали в ще 18 містах країни. Деяких людей затримали після обшуків, проведених у них вдома, інших — на вулицях міст.

Білоруська асоціація журналістів повідомила, що в Мінську затримали журналіста російського «Коммерсанта» Кирила Кривошеєва і фотографа «Известий» Павла Волкова. За даними РІА «Новини», їх затримали через відсутність акредитації, а потім відпустили.

Глава білоруського КДБ Іван Тертель раніше заявив, що 25-27 березня в Білорусі «будуть зроблені спроби дестабілізації ситуації в країні». Про провокаторів, які готують зіткнення з міліцією 25 березня, також повідомляли в ГУВС Мінміськвиконкому. Влада Мінська заборонили проводити ходу і мітинг на День Волі.

Деталі вироків активістам у РБ

Білоруські суди винесли вироки щодо понад 100 осіб у кримінальних справах, пов’язаних з «насильством або погрозою його застосування щодо працівників внутрішніх справ або їх близьких». Про це повідомила в п’ятницю Генеральна прокуратура республіки.

«На поточний момент в суд передано 109 таких кримінальних справ стосовно 147 осіб. Засуджено понад 100 громадян, з них 67 — до позбавлення волі, 33 — обмеження свободи, в тому числі з направленням до виправних установ відкритого типу», — зазначили у відомстві.

У білоруській прокуратурі уточнили, що відповідно до статті 364 Кримінального кодексу Білорусі насильство або загроза його застосування до співробітника органів внутрішніх справ караються арештом, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до шести років.

Раніше, 2 березня, білоруські служби затримали президента Спілки поляків Білорусі Анжеліку Борис. У відповідь Міністерство закордонних справ Польщі викликало представника білоруського посольства у Варшаві й висловило йому протест. Про це йдеться в повідомленні на сайті польського МЗС.

«Анархісти з України». Слідчий комітет Білорусі заявляє, що викрив «міжнародних» терористів