День Землі: коли відзначають та які традиції існують
Unsplash

Міжнародний день Матері-Землі щороку відзначають з 2010 року. Він покликаний нагадати людям про необхідність дбайливого ставлення до природи та задуматися про те, що у результаті своєї діяльності людина завдає значної шкоди планеті.

Коли відзначають День Землі

У календарі міжнародних свят існує два Дні Землі. Один — відзначають у День весняного рівнодення, 20 березня, він має миротворчу та гуманістичну спрямованість. Інший — так званий, День Матері-Землі святкують 22 квітня, він покликаний звернути увагу до екології.

Історія Дня Землі

Основоположник свята — відомий американський громадський діяч Джон Мортон. У 1840-х роках він розгорнув кампанію з посадки дерев та чагарників, аби привити людям важливість дбайливого ставлення до природи. Він вигадав захід, де всі бажаючі висаджували дерева, а ті, кому вдалося посадити найбільше, мали змогу отримати призи.

Ця концепція настільки захопила Мортона, що коли він очолив посаду секретаря штату Небраска в 1872 році, він висунув пропозицію встановити день, присвячений зеленому благоустрою, який відзначали б у третій тиждень квітня. Цього року свято вперше відбулося назвою «День дерева». Тоді протягом дня жителі штату висадили близько мільйона дерев.

Свято настільки сподобалось мешканцям, що з 1882 року його щороку почали відзначати в день народження Мортона, 22 квітня.1970 року до святкування приєдналися і інші країни — тоді понад 20 млн людей у всьому світі взяли участь в акціях, присвячених екологічному захисту. Лише 1990 року цей день отримав звичну назву «Міжнародний день Землі».

Водночас офіційно цю дату вперше відсвяткували 22 квітня 2010 року. Ініціаторами впровадження стали учасники Генеральної Асамблеї ООН. Рішення про створення Міжнародного дня Матінки-Землі прописане у відповідній Резолюції від 2009 року

Що роблять на День Землі

Міжнародний день Матері-Землі покликаний об’єднати людей з усієї планети у справі захисту навколишнього середовища та екологічного виховання. Цього дня у понад 200 країнах світу проводять конференції про природу, екологічні виставки, у містах зупиняють рух автівок на жвавих вулицях, аби зменшити шкідливі викиди.

Також традиційно у цей день проводять громадські суботники, на яких висаджують молоді дерева, квіти, проводять прибирання прилеглих територій. Волонтери вирушають на міські пляжі та в ліси для збору сміття, займаються очищенням водойм. Організовуються святкові заходи, акції із захисту довкілля та проводять забіги чи велосипедні марафони.

Глобальні екологічні проблеми

Глобальне потепління, згідно з оцінками вчених, призвело до підвищення середньої температури на 1,15 градуса Цельсія порівняно з доіндустріальним періодом. Це зростання температури є наслідком збільшення викидів парникових газів, особливо під час спалення викопного палива, такого як нафта, газ і вугілля. Його наслідки включають танення полярних шапок, підвищення рівня моря, аномальні опади та зростання температури океанів та поверхні Землі, які вже відчутні.

Діяльність людини призводить до втрати біорізноманіття. Це зумовлене надмірним виловом та полюванням, а також знищенням середовища існування тварин — вирубування лісів, затоплення чи осушення територій тощо. Крім того, на вимирання видів також впливає і війна в Україні. Через Ворожі обстріли природних парків, зоопарків загрожують існуванню понад 80 видів.

Ще одна масштабна екологічна проблема — забруднення, адже очищення повітря, води та ґрунтів може зайняти мільйони років, навіть якщо зупинити весь транспорт та промисловість. Забруднення води та ґрунту спричиняються розливами нафти, нітратами, пластиком, міськими стоками та промисловими відходами. Особливо великий вплив має війна в Україна, адже через постійні пожежі та вибухи у ґрунті вже надмірна кількість важких металів та інших шкідливих на місцях бойових дій. Крім того, зараз під загрозою і атомна енергетика.

Стрімке перенаселення і урбанізація, особливо у менш розвинених країнах, призводить до нестачі ресурсів — води, палива та продуктів харчування. Інтенсивне сільське господарство спричиняє шкоду навколишньому середовищу через використання хімічних добрив та пестицидів. Урбанізація призводить до витіснення флори та фауни, деградації земель та збільшення шкідливих викидів в атмосферу.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Найпопулярніші теорії змови: від пласкої Землі до світового уряду сатанистів