«Денацифікація», російська мова та гарантії безпеки — Зеленський про переговори з рф

Україна відразу відмовилася обговорювати вимоги кремля щодо «денацифікації» і «демілітарізації» із Росією. Мовне питання із росією треба вирішити на принципах взаємоповаги, а угоди про безпекові гарантії можливі лише після виведення російських військ.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю російським ЗМІ.

«Ми взагалі не сядемо за стіл, якщо будемо говорити про якусь «демілітаризацію», якусь «денацифікацію». Для мене це незрозумілі абсолютно реч», — сказав він. 

Якщо росія хоче відкривати школи в Україні, то і в росії мають відкриватися українські школи.  Російські школи в Україні мають бути приватними, наголосив український президент.

Зеленський також відзначив, що мовні питання Україна має з Польщею та Угорщиною. Тому він хотів би підписати із сусідами  Договір про дзеркальну повагу до історії, мов, культурних цінностей з усіма сусідами.

Крім того, під час інтерв’ю Зеленський багаторазово наголошував, що війна росії проти України викликає відторгнення російської мови, культури і взагалі всього російського.

«Кожен наступний день війни ставить під сумнів взагалі розуміння, що таке російська мова. Люди не хотітимуть читати, дивитися кіно, говорити»,  сказав президент.

За його словами, Україна готова зважитися на позаблоковий статус при наявності гарантій безпеки, але якщо на це погодяться українці на референдумі. При цьому референдум має відбутися виключно після виведення російських військ з території України.