Денис Прокопенко закликав США скасувати заборону на військову допомогу «Азову»

Командир 12 бригади спецпризначення «Азов» НГУ, підполковник Денис Прокопенко («Редіс») закликав США скасувати заборону на військову допомогу підрозділу.

Він нагадав, що ще у 2015 році Конгрес схвалив поправку, яка забороняє виділяти американські кошти на поставки озброєння, навчання або іншої допомоги батальйону «Азов». Це рішення тоді ухвалили, оскільки провідні західні медіа характеризували «Азов» як «відверто неонацистський і фашистський».

Прокопенко наголосив, що усі ці звинувачення вже неодноразово були спростровані, а батальйон перетворився на полк, а потім у повноцінну бригаду. Проте заборона продовжувала діяти і переходити з одного американського закону до іншого. Зберігається вона і в цьогорічному законопроєкті про оборонні асигнування.

Редіс підкреслив, що саме через цю поправку «Азов» у 2022 році під час оборони Маріуполя не мав новітнього західного озброєння.

« Тоді ми стримували переважаючі сили противника в оточеному Маріуполі, використовуючи вкрай обмежені ресурси, які мали, і показали надзвичайно високу ефективність. Скільки життів особового складу вдалося б зберегти та якими б були результати оборони міста, якби, крім високої мотивації, злагодженості та професіоналізму, азовці мали у своєму розпорядженні сучасну бронетехніку й артилерійські системи», — заявив «Редіс».

Прокопенко наголосив, що якщо б пропагандистські тези про «неонацистів» мали місце, тоді б делегації бійців «Азову» не приймали у США, країнах Європи, Ізраїлі.

«У тому й полягає абсурдність ситуації: «Азов» приймають на найвищому рівні в усьому західному світі, але досі не дають зброю», — підкреслив «Редіс».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Статус УБД: як отримати довідку про участь у бойових діях та навіщо вона потрібна