Депутат Європарламенту пропонує від'єднати РФ від платежів SWIFT через загострення агресії
Getty Images

Голова фракції Європейської народної партії у Європарламенті, німецький політик Манфред Вебер закликав вжити жорстких санкцій проти Росії, повідомляє Deutsche Welle.

Вебера непокоїть ескалація на кордоні з Україною. Він хоче замороження рахунків олігархів із РФ та від'єднання Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT.

Всіх цих заходів слід ужити, якщо Москва «продовжить курс небезпечних провокацій», підкреслив голова фракції консервативної ЄНП в інтерв'ю виданням німецької медіагрупи Funke, оприлюдненому 11 квітня.

Іншим можливим важелем тиску Заходу на Кремль Вебер вважає газопровід «Північний потік-2», будівництво якого ще не завершене. «Путін має знати ціну своїм діям», — додав він.

Реакція Москви

На думку заступника голови комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Володимира Лукіна, країнам краще в даній ситуації домовлятися, ніж продовжувати воювати. Таку думку він висловив в ефірі радіостанції «Ехо Москви».

«Адже йдеться про парламентського діяча, а не державного, який дозволяє собі говорити дещо більше, ніж державні мужі. Тут ідеться про право-консервативний сектор Європарламенту. Цей сектор домінуючий, скажімо, найбільш впливовий. Але те, що це говорить парламентарій, говорить про те, що такі питання розглядаються, але ще не вирішені» — сказав депутат.

Він припустив, що «можливості для різних варіантів є».

«Краще на погрози не звертати уваги, і відповідати власними погрозами ні до чого не приведуть, крім ескалації слів. Треба думати про реальні взаємні інтересах, і ці інтереси враховувати (мають) обидві сторнои, без цього переговори безглузді», — додав депутат верхньої палати парламенту РФ.

За словами Лукіна, протистояння між РФ і Заходом зберігається і загострюється.

«Проблема в тому, що переговори з істотних питань можуть бути продуктивними, коли існує довіра один до одного. Зараз довіра опустилося до нульової позначки»,  — констатував російський політик.

Прессекретар Путіна заявив, що в Україні «ось-ось може поновитися війна»