Депутати попередньо підтримали заборону релігійних організацій, пов'язаних із рф

19 жовтня Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних із рф.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк («Голос»).

«За» проголосували «267» парламентарів, проти — «15».

Відзначимо, що, хоча у тексті документу про це прямо не йдеться, фактично він направлений на заборону УПЦ (МП).

Законопроєкт №8371: основні положення

Урядовий законопроєкт №8371 було зареєстровані у парламенті ще 19 січня 2023 року. 12 квітня його рекомендувала схвалити у першому читанні Всеукраїнська Рада церков та релігійних організацій.

Відповідно до документу, в Україні «не допускається діяльність релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України».

Також передбачено, що у випадку порушення законодавства діяльність релігійної організації може бути припинена у судовому порядку за адміністративним позовом прокурора або центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії (зараз — це Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС).

Законопроєкт надає ДЕСС право проводити релігієзнавчу експертизу діяльності релігійних організацій щодо виявлення підлеглості у канонічних та організаційних питаннях  центрам впливу у державі, яка здійснює збройну агресію проти України. У разі виявлення таких ознак, вона має видати припис щодо усунення виявлених порушень у місячних строк. Якщо їх не усунуть, ДЕСС може подати позов про припинення діяльності такої релігійної організації.

Нагадаємо, 31 січня Державна служба України з етнополітики та свободи совісті за результатами релієзнавчної експертизи вже зробила висновок, що УПЦ (МП) продовжує підпорядковуватися Російській православній церкві. Тоді експертиза проводилася відповідно до рішення РНБО від 1 грудня 2022 року.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Верховній Раді зібрали 226 підписів за розгляд заборони УПЦ МП