Депутати пропонують закріпити у законі заборону виїзду чоловіків за кордон

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7484, яким пропонується на законодавчому рівні заборонити виїзд чоловіків 18-60 років за кордон під час воєнного стану.

Авторами документу виступили три нардепи від «Слуги народу» — Михайло Лаба, Олексій Кузнєцов та Анатолій Отапенко. У пояснювальній записці вони відзначають, що зараз питання порядку виїзду за кордон чоловіків від час війни урегульоване лише указом президента.

У зв'язку з цим парламентарі пропонують додати до закону «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» нову статтю.

У ній має бути визначено, що громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонено виїзд за межі України під час дії воєнного стану. Водночас пропонується зробити виключення для осіб, які підпадають під норми абзаців три - тринадцять частини першої та абзацу другого частини третьої статті 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Зокрема, мова йде про:

  • чоловіків, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • чоловіків, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • чоловіків, визнаних особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатних до військової служби за станом здоров'я;
  • здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Також у законопроєкті пропонується надати право виїзду за межі України під час дії воєнного стану додатковим категоріям чоловіків, визначених Кабінетом міністрів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Хто з чоловіків віком 18-60 років може виїхати за кордон під час воєнного стану