Депутати ухвалили перехід на електронні трудові книжки. На це відводять п’ять років

Верховна Рада ухвалила перехід на електронний облік трудової діяльності і поступову відмову від традиційних паперових трудових книжок.  

Передбачено п’ятирічний перехідний період, впродовж якого одночасно можна використовувати і паперові, і електронні книжки, повідомляє Укрінформ.

Нововведення передбачає автоматичне призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет особи на сайті електронних послуг Пенсійного фонду.

Також серед переваг електронного обліку трудової діяльності називають:

  • зменшення витрат роботодавців на ведення паперового документообігу;
  • спрощення доступу до інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за державним соціальним страхуванням;
  • усунення негативних наслідків від втрати трудової.

Передбачається, що усі відомості про трудову діяльність занесуть до Державного реєстру через сайт електронних послуг Пенсійного фонду у вигляді сканованих або оцифрованих копій. Після чого роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки працівнику на руки.

Ще у 2004 році в Україні поняття «трудовий стаж» замінили на «страховий стаж». При нарахуванні пенсії береться до уваги лише термін, за який сплачені страхові внески. З 2004 року ці дані автоматично надходять до Держреєстру.

Щодо даних про роботу до 2004 року, то їх ще потрібно перенести з паперових книжок до електронного реєстру.

Особам, які раніше вирішили перейти на е-книжки, це вже зробили. Тепер впродовж п’яти років оцифрувати відомості мають для усіх українців.

Верховна Рада підтримала закон Зеленського про референдум