У Дніпрі почали будувати аеропорт. Кошти знайшлись в урізаному бюджеті та кишені Ярославського

У Дніпрі почали зводити новий пасажирський та VIP-термінали місцевого аеропорту. За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, проєктом передбачено також будівництво нової злітно-посадкової смуги завдовжки 3,2 км. 

Фінансування робіт розділили між державою та приватним інвестором. ЗПС зведуть коштом держави, за термінали відповідатиме група DCH бізнесмена Олександра Ярославського. Відносини між державою та інвестором у контексті будівництва терміналів регулюються договором оренди, за яким шість ділянок аеропорту площею 7,6 га передали компанії «НС-Дніпро» (підрядник інвестора) на 49 років.

Криклій також повідомив, що наразі на Prozorro оголошений тендер на відбір генпідрядника будівництва аеродрому. Очікувана вартість зведення ЗПС — 5,6 млрд грн. Наприкінці міністр подякував президенту Володимиру Зеленському «за активну і послідовну роботу над проєктом».

Про спорудження аеропорту в Дніпрі заговорили більш активно саме коли в Україні починалася епідемія коронавірусу. Тоді Ярославський заявляв, що домовився з представником Китаю Джеком Ма про купівлю захисних масок та ПЦР-тестів для України. Незабаром підприємець попросив Зеленського зробити послугу — залишити при перегляді держбюджету пункт про фінансування будівництва аеропорту. За словами Ярославського, ціна питання — 1,2 млрд грн на поточний рік. Це з урахуванням того, що проєкт терміналу був майже готовим. 

Коментували ситуацію і в Офісі президента. В одному з інтерв’ю замголови ОП Кирило Тимошенко запевнив, що ніхто не вестиме «свою гру» на допомозі владі у боротьбі з COVID-19. «Він (Ярославський) же не вчора з’явився. Він відповідально підходить до того, про що ми його просимо. Він дійсно допомагає», — говорив Тимошенко.

Так чи інакше, після перегляду бюджету на поточний рік фінансування будівництва злітно-посадкової смуги урізали. Замість 1 млрд грн залишили тільки 100 млн грн. Тим не менш, фінансування на аеродром в бюджеті все-таки передбачено.