Держборг України зріс за три квартали 2020 року на 347 млрд грн, оголосила Рахункова палата

За три квартали 2020 року Державний борг України зріс на 347 млрд грн. Цьому найбільше сприяла девальвація гривні. Про це повідомляє пресслужба Рахункової палати.

«У січні-вересні 2020 року загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу збільшився на 347 млрд грн, або 17%, – до 2,3 трлн гривень. Збільшення боргу спричинене здебільшого девальвацією гривні до іноземних валют, в яких номіновано борг», — йдеться в повідомленні.

Витрати на виконання боргових зобов’язань за державним і гарантованим державою боргом, у порівнянні з відповідним періодом попереднього року, збільшилися до 433 млрд грн і становили 36% здійснених у січні–вересні 2020 року витрат державного бюджету. Це зменшило фінансові можливості для реалізації інших бюджетних програм

Експерт зазначає, що тільки на обслуговування державного боргу держава спрямувала 13 % доходів державного бюджету.

Зазначимо, що за оцінкою Рахункової палати, очікуваний обсяг витрат на погашення державного боргу в 2020 році, на 32 млрд грн перевищить план на рік.

Пацкан також підкреслив, що бюджет 2020 року виконувався в умовах:

більшого, ніж враховано при визначенні показників державного бюджету на цей рік, зменшення реального ВВП, яке, за уточненою оцінкою Рахункової палати, становило 5,5%;

значно більшого, ніж прогнозувалося, скорочення імпорту;

міцнішого від прогнозного середнього обмінного курсу гривні;

меншого від прогнозного зростання цін.

«Низька якість макроекономічного прогнозу призвела до недонадходження 76 млрд грн доходів державного бюджету і водночас зменшення витрат на погашення й обслуговування боргу та деяких видатків на 30 млрд грн», — зазначили в Рахунковій палаті.

За підсумками жовтня, через погашення боргів держави, у тому числі й зовнішніх, та підтримку гривні, міжнародні резерви України скоротились за місяць на 1,5% та становили 26,1 млрд дол.

Нагадаємо, що згідно з прогнозом НБУ, державний та гарантований державою борг у 2020 році зросте до 63% ВВП.

Держборг України в серпні знизився на 17 млрд грн. У 2019 році держборг скоротився щодо ВВП до 43,8%.

Держбюджет, касові апарати для ФОП і ринок землі. Уманський під Радою розповів, що не так з економікою України