Десять років триває війна в Сирії. Вона почалася в березні 2011 року із мирних протестів
Getty Images

Десять років виповнилося війні в Сирії, яка вийшла за межі громадянської — у ній беруть участь війська США, РФ і Туреччини.

Президент Башар Асад пережив криваве повстання, яке розпочалося з мирних протестів, так званої «арабської весни», у березні 2011 року. Нині він зберігає владу над багатьма частинами країни і цьому сприяють військова присутність Росії та іранські шиїтські ополчення.

Ворожа Асаду Туреччина все ще контролює ділянки території на північному заході, а війська США присутні на північному сході — у головному районі виробництва нафти та пшениці.

Але найбільшим викликом для Асада зараз є економіка, констатує Reuters.

Повоєнне невдоволення корупцією, величезні ціни на продовольство, обвал валюти, відключення електроенергії та дефіцит бензину посилюють труднощі для багатьох сімей, які втратили своїх близьких.

Хронологія війни

  • Березень 2011 р. Перші великі акції протесту проти правління Асада, що розпочалися в Дераа на півдні Сирії, поширилися по всій країні. Сили безпеки реагують арештами та стріляниною.
  • Червень 2012 р. Світові держави засідають у Женеві та домовляються про необхідність політичного переходу, але розбіжності щодо того, як його досягти, перекриють роки мирних зусиль ООН.
  • Липень 2012 р. Асад здійснює повітряні нальоти на міста, які повстали проти його правління, оскільки колись мирні демонстранти стали воювати. Тисячі сирійців були вбиті.
  • Серпень 2013 р. Вашингтон оголошує використання хімічної зброї «червоною лінією». Але газова атака на щільно заселену, контрольовану повстанцями Східну Гуту в околицях Дамаска вбиває сотні мирних жителів. Це не викликало військових реакцій США.
  • Січень 2014 р. Група «Аль-Каїди» захоплює Ракку, потім — територію Іраку, оголошує халіфат і перейменовує себе в «Ісламську держава».
  • Вересень 2014 р. Вашингтон створює коаліцію проти Ісламської держави та розпочинає авіаудари, допомагаючи курдським силам воювати із джихадистами, але створюючи протиріччя із союзником по НАТО Туреччиною.
  • Березень 2015 р. Оскільки сили Асада втрачають позиції в багатьох містах, що повстали проти його однопартійного правління, триває збройне повстання. Воно складається з колишніх демонстрантів та перебіжчиків армії і повільно підривається ісламістськими бойовиками. Їм допомагають іноземні джихадисти, що приїжджають до Сирії.
  • Вересень 2015 р. Росія приєднується до війни на стороні Асада, розміщує бойові літаки та надає військову допомогу. «Рука РФ» та допомога Ірану швидко перевертає хід конфлікту проти повстанців.
  • Серпень 2016 року. Туреччина, стривожена просуванням курдів на кордоні, розпочинає вторгнення разом із союзними їй повстанцями. Так вона створює зону турецького контролю, яка поширюється у 2018 році.
  • Грудень 2016 р. Сирійська армія та її союзники перемагають повстанців у їх найбільшій міській базі Алеппо після місяців облоги та бомбардування.
  • Березень 2017 р. Ізраїль визнає нанесення повітряних ударів проти «Хезболли» в Сирії з метою зниження сили Ірану. Шиїтські ополчення з Афганістану та Лівану постійно розширюють свій вплив в Сирії.
  • Квітень 2017 р. Сполучені Штати здійснюють першу атаку крилатими ракетами на сирійську урядову авіабазу поблизу Хомса після нападу отруйним газом на утримуваного повстанцями хана Шейхуна.
  • Листопад 2017 р. Підтримувані США, очолювані курдами сили перемагають «Ісламську державу» в Рацці. Цей наступ виганяє джихадистів майже з усіх їхніх земель.
  • Квітень 2018 р. Після місяців блокади та повітряних налотів, за підтримки Росії армія Асада відвойовує Східну Гуту, а потім інші повстанські анклави в центральній Сирії.
  • Вересень 2018 р. Російсько-турецька угода щодо Ідлібу та утримуваного повстанцями північного заходу заморожує лінію фронту та зменшує бомбардування, в результаті яких загинули сотні мирних жителів в останньому великому опозиційному бастіоні.
  • Березень 2019 р. Коли місцеві союзники захопили останній район «Ісламської держави» на сході, Сполучені Штати вирішили утримати деякі війська в Сирії після того, як раніше заявили, що вони їх виведуть.
  • Квітень-грудень 2019. За підтримки Росії сили Асада розпочинають кампанію на північному заході, яка закінчується захопленням у серпні стратегічного повстанського міста Хан-Шейхун, місця великої хімічної атаки на мирне населення.
  • Російсько-турецький саміт у жовтні скорочує бойові дії, поки Москва не відновила їх у грудні.
  • Грудень 2019 р. — березень 2020 р. Російський наступ на північному заході Сирії переміщує близько мільйона мирних жителів. Це найгірша гуманітарна криза з початку конфлікту. Анкара направляє тисячі солдатів через кордон, щоб допомогти зупинити наступ. Турки кажуть, що це не зупинить сирійських біженців до Європи і що вона відкриє свої кордони. Тисячі людей тікають до Греції.
  • Березень 2020 року. Туреччина та Росія домовляються про припинення вогню в Ідлібі, пообіцявши проводити спільні патрулі та встановлювати безпечний коридор поблизу шосе М4.
  • Березень-серпень 2020. Сирія бореться із широким розповсюдженням COVID-19, що збільшує труднощі в країні.
  • Травень 2020 р. — березень 2021 р. Уряд стикається з серйозною нестачею палива, а сирійці чергують годинами на субсидований хліб, що свідчить про економіку в занепаді. Уряд змушений нормувати поставки та застосовувати різке підвищення цін.
  • Травень 2020 р. Перші публічні ознаки конфлікту між Асадом та його двоюрідним братом Рамі Махлуфом, а пізніше публікація відео про розрив у соціальних мережах.
  • Червень 2020 р. Сполучені Штати оголошують про найсуворіші санкції США проти Дамаску, відомі як «Акт Цезаря», з широкими повноваженнями заморожувати активи будь-кого, хто має справу з Сирією, незалежно від національності, у сферах від будівництва до енергетики.
  • Грудень 2020 р. — березень 2021 р. Ізраїль посилює повітряні удари проти різних частин Сирії, особливо на сході, вражаючи цілі, щоб запобігти подальшому закріпленню Ірану.
  • Лютий 2021 р. Адміністрація США, цього разу Джо Байдена, здійснює авіаудар на сході Сирії поруч із іракським кордоном проти структури, що належить, як стверджується, прованському ополченню. Сирія називає напад «боягузливим».
  • Березень 2021. Сирійський фунт досягає нових мінімумів, його ціна близько 4000 за долар, оскільки економіка слабшає на тлі сильної нестачі іноземної валюти.

Конфлікт розпочався мирними продемократичними протестами, а потім перетворився на багатосторонній конфлікт, у який вступили світові держави. На війні вбили сотні тисяч людей і стали переселенцями мільйони.

Ставлення Асада до Росії і окупації Криму

У березні 2014 року під час початку російської окупації Криму Асад підтримав дії Путіна. У Генеральній Асамблеї ООН Сирія проголосувала за визнання так званого «кримського референдуму» і увійшла до числа країн, які підтримали Росію.

У квітні 2018 року російські ЗМІ повідомили, що влітку 2017 року троє дітей Асада, сини Карім і Хафез та дочка Зейн, відпочивали в таборі «Артек» в окупованому Росією Криму. За словами Асада, його діти після цього «стали краще розуміти Росію».

США вбили в Сирії кількох ватажків «Аль-Каїди»