Деякі норми законопроєкту про мобілізацію суперечать Конституції — омбудсмен

Новий урядовий законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації має низку суперечливих норм, а деякі — суперечать Конституції. Про це заявив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, зауваження до документа зайняли 9 сторінок. Їх вже передали профільного парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Лубінець також зазначив, що напередодні мав зустріч із міністром оборони Рустемом Умєровим і він готовий реагувати на зауваження. 

«Такий важливий для країни законопроєкт має враховувати нюанси та передусім відповідати усім нормам Конституції», — заявив омбудсмен.

Ось основні зауваження омбудсмена:

  • Треба вирішити нормативний казус у питанні порядку виїзду за кордон чоловіків, які перебувають на військовому обліку або виключені з нього в установленому порядку. Тут питання у відмітках: формулювання «зняти» та «виключити» з військового обліку (яке вказується у військовому квитку) на практиці стає проблемою, яка потребує урегулювання.
  • Норма щодо можливості для військового командування встановлювати тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з країни суперечить Основному закону. Оскільки згідно з вимогами статті 17 Конституції України, ЗСУ та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян.
  • Положення про обов’язок реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста не відповідає положенням Конституції, закону «Про захист персональних даних» та правовим позиціям Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення права на особисте та сімейне життя. На думку омбудсмена, доцільніше закріпити у законопроєкті право, а не обов'язок реєструвати електронний кабінет.
  • Пропозиція надати представникам ТЦК та СП право здійснювати перевірку військово-облікових документів також, на думку омбудсмена, також суперечить ст. 17 Конституції.
  • Пропозиція позбавити аспірантів, які навчають на контракті, права на відстрочку суперечить вимогам ст. 24 Конституції України щодо рівності прав громадян, та недопущення їх дискримінації за певними ознаками.
  • Омбудсмен вважає недоцільною закріплення у законопроєкті чинної практики, що призов на військову службу під час мобілізації здійснюється незалежно від місця перебування громадян на військовому обліку. Лубінець пояснює, що при такому підході до мобілізації часто порушується право громадян на звільнення від призову, оскільки вони не возять із собою необхідні документи, бо за законом мають надати їх до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку.
  • Чинна редакція Закону «Про альтернативну (невійськову) службу» нині не передбачає можливості та порядку направлення на альтернативну службу громадян під час мобілізації. Однак є непоодинокі випадки направлення громадян на військову службу, релігійні переконання яких не допускають виконання військового обов'язку, що суперечить гарантованому їм ст. 35 Конституції праву на свободу совісті.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Рада підтримала продовження дії воєнного стану та мобілізації в Україні