Деякі норми законопроєкту про мобілізацію суперечать Конституції — омбудсмен

Запропонований урядом законопроєкт про мобілізацію містить норми, що суперечать Конституції. Про це в ефірі телемарафону заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише Інтерфакс-Україна.

«Я прямо буду про це писати, коли цей законопроєкт зайде офіційно на погодження до мене... Саме тому я чекаю офіційного направлення цього законопроєкту до мене: ми ретельно його вивчатимемо і я робитиму свої заперечення», — сказав він.

Омбудсмен уточнив, що має на увазі низку запропонованих обмежень щодо осіб, які ухиляються від мобілізації. Зокрема, це заборона на операції з нерухомістю, керування особистим транспортом, використання грошових коштів.

«Це пряма норма Конституції: людина не може бути обмежена у своїх правах. Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можемо ми на рівні закону заборонити їй продати цей будинок або купити інший. Це прямо суперечитиме Конституції. Так, є норма, яка прямо дозволяє обмежувати права в умовах воєнного стану, але ці права не можуть бути обмежені нескінченно», — пояснив вів.

Лубінець наголосив, що, захищаючись від росії, Україна не має перетворитися на «щось, схоже на російську федерацію, коли в нас не діятимуть ні закони, ні норми, а Конституція перетвориться просто на папірець».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Новий законопроєкт про мобілізацію зареєстрували у Верховній Раді: що зміниться