Деякі американці — родичі загиблих у збитому літаку МАУ — подали позов проти Ірану
Pacific Press

Окремі родичі загиблих пасажирів рейсу МАУ PS752, збитого іранськими військовими, подали позов проти Ірану у Федеральному суді у Вашингтоні.

Як пише «Європейська правда», про це повідомила у пресрелізі юридична фірма Herischi & Associates, розташована у Вашингтоні. Вона забезпечуватиме юридичний супровід справи.

Позов ініціювали родичі декількох американців, загиблих у збитому «Боїнгу». Його подають проти уряду Ірану та Корпусу вартових Ісламської революції.

У позові іранських посадовців звинувачують у неспроможності убезпечити життя пасажирів цивільної авіації, замовчуванні фактів та приховуванні і знищенні ключових доказів. Юридична фірма зазначає, що позов готували у координації з іншими схожими позовами проти Ірану.

«Позивачі сподіваються, що ця справа буде дієвим кроком для притягнення винних до відповідальності. На жаль, родичі жертв не мають жодної довіри до розслідування цього злочину тими, хто його і скоїв, та здатності іранської судової системи вершити правосуддя», — стверджується у релізі юридичної фірми.

 Україна як держава веде перемовини з Іраном разом з іншими країнами, чиї громадяни загинули на борту збитого літака, але не може перешкоджати родичам загиблих у «Боїнгу» українців подавати такі позови, якщо вони захочуть це зробити.

Одночасно подавати особистий позов та розраховувати на компенсацію за підсумками перемовин на державному рівні юридично неможливо.

Переговори в Ірані

Водночас сьогодні в Ірані розпочався другий раунд перемовин щодо збитого літака МАУ. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін на акаунті МЗС у Twitter.

«Почали другий раунд переговорів з Іраном щодо збиття літака МАУ рейсу PS752. Працюватимемо два дні. Обговорюватимемо подальший перебіг розслідування та інші важливі аспекти — авіаційні, військові, кримінальне співробітництво, застосування міжнародних конвенцій», — цитує Єніна пресслужба МЗС.

В рамках переговорів запланована зустріч заступника міністра закордонних справ Ірану Мохсена Бахарванда з заступником глави МЗС України Євгенієм Єніним та українською делегацією. У межах другого раунду переговорів очікуються три технічні наради.

При цьому Єнін заявив, що про компенсації не йтиметься.

Авіакатастрофа МАУ в Ірані: передисторія

Рейс PS752 «Тегеран-Київ» (літак Boeing 737-800) «Міжнародних авіаліній України» зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня рано-вранці. Загинули 176 осіб: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

Іранські війська 11 січня заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за «ворожу ціль», а саме — за крилату ракету. При цьому в Ірані відзначили, що очікували атаки з боку США, у зв’язку з чим системи ППО країни були приведені у повну бойову готовність.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від Ірану повного визнання провини, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.

Загинули усі, хто перебував на борту: 176 осіб, з яких 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. На борту Boeing 737 знаходилися 11 громадян України, в тому числі усі дев’ять членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великобританії. Серед пасажирів було 24 неповнолітніх, з них 19 дітей до 12 років. Найменша дитина — 2018 року народження. За кількістю жертв катастрофа увійшла до п'ятдесяти найбільших авіакатастроф у світі.

11 січня президент Ірану Хасан Рухані визнав, що літак було випадково збито ракетами, випущеними Корпусом вартових Ісламської революції. За словами офіційних представників Ірану, причиною трагедії став людський фактор.

Катастрофа сталася на фоні політичної кризи між США й Іраном у Перській затоці, через кілька годин після атаки американських військових об'єктів в Іраку, вчиненої КВІР Ірану у відповідь на загибель у Багдаді командувача спецпідрозділом «Аль-Кудс» генерала Сулеймані.

18 липня представники Франції заявили про отримання «чорних скриньок» українського літака. Бортові самописці вивчатиме міжнародна команда з 20 фахівців під егідою французького Бюро розслідувань і аналізу питань безпеки цивільної авіації. 

Переговори між Украною та Іраном щодо збиття літака МАУ над Тегераном відбудуться в неділю