«Дистанційка» та надомна робота. Депутати прописали нові форми організації праці в Кодексі законів
Pixabay

4 лютого Верховна Рада на засіданні ухвалила зміни до Кодексу законів про працю. Тепер до нього ввели поняття про дистанційну та надомну роботи. Тобто карантинні умови праці стануть нормою. Відповідний законопроєкт №4051 підтримали 322 депутати.

Про це повідомляє пресслужба ВР.

Депутати запровадили такі форми організації праці:

  • Дистанційна роботаце робота, яку виконують працівники поза робочим приміщенням в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. При дистанційній роботі працівник може розподіляти робочий час на власний розсуд, якщо інше не передбачено трудовим договором.
  • Надомна робота —  це робота, яку виконують працівники за місцем їхнього проживання або в інших визначених ними приміщеннях, які мають закріплену робочу зону і технічні засоби. У разі запровадження відповідної форми організації праці робоче місце працівника є фіксованим. Його не можна змінити за ініціативою працівника без погодження.

Хто може працювати за умовами роботи вдома чи дистанційної праці:

  • Особи, які мають дитину віком до трьох років або здійснюють догляд за дитиною до досягнення нею шестирічного віку;
  • працівники, які мають двох або більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю.

Тепер працівник також може вимагати від роботодавця тимчасовий, до двох місяців, перехід на дистанційну роботу, якщо його дискримінували на робочому місці.

У 2019 році в Верховну Раду внесли законопроєкт про працю. Він мав би замінити нинішній КЗпП. У ньому дистанційна та надомна роботи — тотожні поняття. Однак законопроєкт невдовзі вирішили не розглядати через масові протести профспілок.

Ось вона, робота для самітника. Медсестра зі Швеції стала єдиним глядачем Гетеборзького кінофестивалю