«Дія» стане цифровим гаманцем українців у ЄС — Федоров

У ЄС проголосували за проєкт створення Європейського гаманця цифрової ідентифікації (EUDI), до якого долучиться й Україна.

Держави-учасники консорціуму POTENTIAL повинні представити свої національні гаманці ЄС протягом двох років, а тестування прототипів має завершитися до квітня 2025 року, повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Україна стала єдиною державою не з Євросоюзу, яка активно бере участь у процесі формування майбутньої електронної ідентифікації в ЄС. А команда Мінцифри візьме участь у пілотному проєкті, в якому тестуватимуть транскордонну взаємодію «Дії».

«Український цифровий гаманець — це «Дія». Після запуску пілоту в ЄС українці зможуть використовувати там «Дію», а європейці — свої цифрові гаманці в Україні», 一 пояснив Федоров.

За його словами, із цифровим гаманцем можна буде онлайн зручно й безпечно відкривати банківський рахунок, мати постійний доступ до водійських посвідчень у телефоні, користуватися електронним підписом та отримувати електронні медичні рецепти.

Опублікувати уніфіковані вимоги для гаманців EUDI мають до кінця першого кварталу 2024 року.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У «Дії» тестують нову послугу з освітніми документами: як долучитись