Для порятунку захисників Маріуполя використовується єдина можлива формула — Міноборони

Для порятунку захисників Маріуполя, як тримають оборону на «Азовсталі», використовується єдина можлива на даний момент формула. Про це розповіла на брифінгу Ганна Маляр, заступник міністра оборони.

За її словами, операція по порятунку оборонців Маріуполя проводиться спільно Головним управлінням розвідки Міноборони, ЗСУ, Нацгвардією та Держприкордонслужбою.

Під час першого етапу 15 травня було евакуйовано 53 важкопоранених бійці, ще 211 вийшли із заводу у задовільному стані.

«Операція проводитиметься до повернення цих осіб на підконтрольну Україні територію. Також ми повідомляли, що військова деблокада, на жаль, неможлива в цій ситуації, і іншої формули порятунку, ніж та формула, яка використовується зараз, не може бути. Це був єдиний вихід», — сказала Маляр.

Вона наголосила, що захисники міста повністю виконали поставлене завдання. Завдяки їх діям, росія не змогла перекинути близько 20 тисяч військових на інші напрямки, завдяки чому було зірвано наступ на Запоріжжя та не вдалося оточити сили ООС на Донбасі.

Також оборона Маріуполя дала критичний час для створення оборонних рубежів та формування резервів.

Маляр підкреслила, що операція з порятунку бійців триватиме, однак детальну інформацію про її хід керівництво держави не може розголошувати.

«Ця тема надзвичайно чутлива. І це означає що ми не можемо поширювати інформацію про її деталі, оскільки будь-яка інформація може зашкодити цьому процесу», — зазначила Маляр.

При цьому віцепрем’єр Ірина Верещук заявила, що в інтересах збереження життів вчора було евакуйовано 52 важкопоранених військовослужбовця. Після стабілізації їх стану бійців планують обміняти на російських військовополонених.

Міноборони рф у свою стверджує, що 16 травня у полон здалися 265 військових. Серед них — 51 тяжко поранений, яких доставили до лікарні окупованого Новоазовська.

У російській держдумі тим часом запропонував заборонити обмін «нацистських злочинців», яких евакуювали з «Азовсталі». 

На думку Маляр, ця пропозиція російських депутатів направлена на внутрішню пропаганду.

«Щодо Держдуми, це політична заява, розрахована на внутрішню пропаганду і внутрішні політичні процеси в Російській Федерації. З нашого боку ми можемо сказати, що переговорний процес триває, і сама операція з порятунку теж триває», — сказала Маляр.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Оборонці Маріуполя завадили захопити Запоріжжя та створити умови для оточення ООС — Генштаб ЗСУ