Для «Слуги народу» помічники нардепів найняли американських лобістів
УНІАН

Лобісти американської компанії Finsbury Glover Hering у 2021 році надаватимуть консультації та підтримку партії «Слуга народу» за $50 тис. на місяць.

Про це повідомили журналісти програми «Схеми» з посиланням на сайт Міністерства юстиції США, на якому оприлюднені відповідні документи.

Громадська організація «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу», засновниками якої є помічники двох нардепів із фракції «Слуга народу», у лютому підписала контракт із американською компанією Finsbury Glover Hering.

Finsbury Glover Hering має «забезпечити урядові відносини» та надавати «стратегічне консультування і підтримку громадській організації та політичній партії «Слуга народу» для сприяння діалогу, обміну та іншим взаємодіям між членами українського парламенту та їхніми колегами та іншими посадовцями в США та міжнародними організаціями».

Схеми

У договорі вказано, що це також «може включати лобіювання, просування, підготовку та розповсюдження інформаційних матеріалів».

Громадська організація бере на себе всі позапланові витрати, пов’язані з транспортом, харчуванням, проживанням, організацією конференц-зв’язку тощо.

Вартість послуг лобістів, згідно з контрактом, становить $50 тис. на місяць. Угода діятиме до кінця 2021 року. В разі її повного виконання замовники заплатять $550 тис. (понад 15 млн грн).

Контракт діятиме до 31 грудня 2021 року і може бути продовжений за згодою сторін.

Схеми

Сторони можуть припинити дію контракту через три місяці після його підписання без вказання на те причин, письмово повідомивши про це за місяць до розірвання угоди.

ГО «Центр трансатлантичної взаємодії та діалогу» створена за місяць до підписання контракту з американськими лобістами, наприкінці грудня 2020 року.

Як вказано у договорі, оприлюдненому на сайті Мінюсту США, вона фінансується «українськими приватними особами та комерційними структурами».

Засновники організації — Павло Великоречанін та Станіслав Костюченко. Вони є помічниками нардепів від «Слуги народу», а саме Олександра Ткаченка та Івана Шинкаренка. Депутати є членами парламентського комітету з питань антикорупційної політики.

Інформації про іншу діяльність цієї громадської організації в публічному доступі немає.

Організація зареєстрована в Києві, на вулиці Круглоуніверситетській, 7. Ще однією адресою організації у документах Мінфіну США вказано конгресно-виставковий центр «Парковий» у Києві, який є офісом партії «Слуга народу».

Компанія Finsbury Glover Hering утворилася в результаті злиття трьох компаній. Одну з них, Glover Park Group, у 2007 році наймав «Блок Юлії Тимошенко», послуги лобістів коштували БЮТ щонайменше $30 тис. У 2009 році замовником її послуг була Грузія, фірма налагоджувала контакти із конгресменами США й допомогала з позиціонуванням у ЗМІ, зокрема, Міхеїла Саакашвілі.

З Glover Park Group у 2014 році, за інформацією РБК, співпрацювала компанія VISA — через фінансові обмеження для своїх російських представництв в зв'язку з американськими санкціями проти Росії.

Журналісти «Схем» звернулися до народних депутатів Ткаченка та Шинкаренка з проханням уточнити, хто профінансував залучення американських лобістів для партії «Слуга народу».

Ткаченко коментаря не дав, а Шинкаренко знає лише, що Костюченко очолює ГО, а чим організація займається і хто її фінансує — нібито не знає, бо це не його справа.

Великоречанін на запитання журналістів поки не відповів.

Помічник депутата Станіслав Костюченко надіслав для Цензор.нет наступний коментар: «У цей критичний момент для України ГО «Центр трансатлантичної взаємодії і діалогу» залучила FGH Holdings з метою адвокації важливих питань, пов'язаних з територіальною цілісністю України та економічної незалежності». Він запевник, що громадська організація збиратиме кошти з приватних джерел, а її послідовники і партнери — це «небайдужі українці». Костюченко пише, що не планує залучати гроші від великого бізнесу, олігархів і транснаціональних компаній.

Звіт партії «Слуга народу» за четвертий квартал 2020 року, коли була створена ГО, на сайті НАЗК досі не опублікований. Причиною є дія в країні карантину, стверджує глава Комітету виборців України Олексій Кошель. Звітування перенесли на час після закінчення карантину через зміни в законі «Про політичні партії в Украіне».

Аналітик громадського руху «Чесно» Ігор Фещенко роз’яснив для «Схем», що оплатити лобістів можна двома способами:

  • з власного рахунку партії, коли політсила декларує, скільки заплатила — тоді можна побачити, хто фінансує партію;
  • платить стороння фізична або юридична особа.

В другому випадку партія так само повинна декларувати такі витрати, оскільки закон це трактує як спонсорський внесок у вигляді товарів, робіт і послуг, пояснив Фещенко.

«Слуга народу» вже лише четверта партія за популярністю