Для жінок на військовому обліку обмежать виїзд з України: у ДПСУ заперечили (оновлено)

Виїзд з України для жінок, які стануть на військовий облік, буде обмежений.

Про це у коментарі «РБК-Україна» заявив представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський.

Згідно зі змінами до статті 1 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію з 1 жовтня 2023 року жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мають  обов’язково стати на військовий облік.

Відповідно, для них діятимуть такі ж обмеження на виїзд за кордон, що і для чоловіків.

«Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов’язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов’язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд — тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає — тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду», — сказав Веніславський.

Він додав, що інші жінки, які мають спеціальності споріднені з військовою справою, з 1 жовтня можуть стати на облік добровільно.

Водночас, за його словами, наразі не планують розширювати перелік спеціальностей у жінок, які обов’язково мають стати на військовий облік.

У Держприкордонслужбі заперечили обмеження жінок на виїзд на кордон

Водночас речник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі «УП» заявив, що з 1 жовтня виїзд для військовозобов’язаних жінок не обмежать.

За його словами, постанова Кабміну передбачає обмеження перетину кордону для для військовозобов’язаних чоловіків та держслужбовців. Жодних змін стосовно виїзду жінок на обліку наразі не вносили.

«На даний момент обмеження стосуються українських чоловіків у віці від 18 до 60 років, а також окремих посад державних службовців, що чітко визначено в постанові Уряду, яка регламентує Правила перетину державного кордону громадянами України. Якщо будуть внесені зміни до цих правил, відповідно вони будуть дотримуватись», — сказав Демченко.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Міноборони змінило умови мобілізації обмежено придатних