До Хорватії прибув зріджений газ з США. Тепер оператор ГТС України думає про його транспортування до нас
offshore-energy.biz

1 січня до Хорватії на острів Крк прибула перша партія скрапленого газу (СПГ) з США. На цьому фоні оператор ГТС України заговорив про створення гарантованих потужностей для його транспортування до України.

«Це створить додатковий маршрут постачання газу в Україну з альтернативних джерел, що зміцнить нашу енергетичну безпеку», — заявив голова оператора ГТС Сергій Макогон та додав, що для реалізації цього проєкту українські газовики вже співпрацюють з угорськими колегами.

Плавучий термінал на острові Крк зможе приймати до 2,6 млрд кубометрів газу на рік. На наступні три роки всі потужності терміналу вже розпродані.

Термінал побудований на базі судна-регазифікатора LNG Croatia, що з’єднаний з берегом за допомогою газопроводу. Зріджений же газ до нього доставляють іншими танкерами. Згодом СПГ регазифікують, тобто перетворюють з рідкого в газоподібний стан, а потім розподіляють по мережі.

offshore-energy.biz

Зазначимо, що у 2019 році російський «Газпром» поставив Хорватії 2,8 млрд кубометрів природного газу, а, за даними British Petroleum, річне споживання газу у цій країні становить 2,9 млрд кубометрів. Відповідно, перспективи загрузки терміналу дійсно розраховувались із можливості поставок СПГ до сусідніх країн.

В Україні вже давно думають над диверсифікацією поставок газу. Утравні 2020-го Кабмін схвалив меморандум про співпрацю з американською компанією Louisiana Natural Gas Exports про можливе постачання блакитного пального через Польщу. 

Але вже у вересні того ж року тодішня в. о. голови Міненерго Ольга Буславець повідомила про відмову американців від проєкту, який, до слова, передбачав поставку близько 5,5 млрд кубометрів газу щорічно.