Догхантер на волі. Суд виправдав адвоката і «журналіста» Святогора
Наталя Леденева

Шевченківський районний суд Києва виправдав догхантера Олексія Святогора, якого підозрювали у пропаганді культу насильства і жорстокості.

Відповідне рішення суд ухвалив на засіданні у понеділок, 18 січня.

Суд постановив визнати Святогора не винуватим у вчиненні кримінального провадження, передбаченого частиною другою та третьої статті 300 Кримінального кодексу України, виправдати у зв’язку з недоведеністю його провини.

Суд вважає, що представлені прокурором докази не підтверджують інкримінованого Святогору обвинувачення.

Як пише зоозахисниця Наталя Леденева, відповідне рішення ухвалила суддя Оксана Голуб.

Зачитуючи вирок, суддя зазначила, що у своїх численних інтерв'ю низці ЗМІ Святогор поширював заклики до насильства та жорстокості стосовно тварин.

Як пише УНІАН, вона додала, що раніше під час допиту Святогор розповів, що свою провину він не визнає та не розуміє, у чому його обвинувачують. Догхантер вважає, що він «не порушував законів України і не виготовляв й не розповсюджував відеопродукцію з пропагандою насильства над тваринами».

За словами Голуб, суд не довів, що у діях обвинуваченого Святогора є склад кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 та ч. 3 ст. 300 Кримінального кодексу України.

Вона оголосила, що Святогор у всіх своїх публічних висловлюваннях пропагував «фізичне знищення» бездомних тварин, зокрема собак. Чоловік описував способи отруєння, звертався до всіх та переконував, що ця ідея хороша та «заслуговує на наслідування та поширення».

Але далі Голуб оголосила, що самі по собі такі висловлювання Святогора на радіо і ТБ не є кримінальними правопорушнями.

«Саме по собі усне мовлення Святогора не є твором у розумінні предмету злочину, а є його особистими міркування стосовно дискусійних питань, винесених на обговорення учасниками радіо та телепередач, тобто не є тотожним з поняттям «виготовлення відеопродукції», — підкреслила суддя.

Голуб наголосила, що в обставинах, які встановив прокурор, не зазначається спосіб створення, відтворення, поширення аудіо та відеопродукції безпосередньо Святогором.

Суд вважає, що Святогор, окрім участі у теле- і радіопередачах, закликів до вбивства не записував, не монтував та не розповсюджував.

«Саме по собі усвідомлення особою, що її висловлювання будуть зафіксовані на носії інформації іншими особами, не може розцінюватися як наявність у такої особи мети на розповсюдження цієї відеопродукції», — зачитала фрагмент вироку суддя.

Суд вважає, що з боку обвинувачення допущене «довільне та розширення трактування закону».

«Суд ухвалив визнати Святогора Олексія Анатолійовича невинуватим та виправдати його. Цивільний позов потерпілої суд залишає без розгляду», — додала Голуб.

Вирок суддя Голуб зачитувала у закритому режимі. Після ухвали суду Святогор до журналістів не вийшов. Тим часом в приміщенні зібралося кілька зоозахисників.

«Догхантери після такого рішення суду процвітатимуть. Будуть вбивати відкрито, на очах у всіх. Не ховатимуться. Для них тепер «зелена вулиця», — сказала «Радіо Свобода» Аліна Костенко, волонтер та зоозахисниця.

На своїй сторінці у Facebook Святогор назвав рішення судді «розумним та правильним».

Зоозахисники вже давно безуспішно намагаються притягнути до відповідальності догхантерів. Про свої вбивства Святогор регулярно розповідає у соціальних мережах і в телешоу, заявляючи, що позбавив життя понад тисячу бродячих собак заради «безпеки» киян.

Справа догхантера Святогора

Олексій Святогор — адвокат, який знищує безпритульних собак і пропагує таке знищення. З 2011 року правоохоронці відкрили проти нього декілька кримінальних справ.

Влітку 2018 року поліція оголосила догхантеру підозру у створенні та розповсюдженні продукції, яка пропагує культ насильства і жорстокості. Прокуратура просила посадити його на п'ять років.

8 червня 2018 року Святогора, який на той час перебував у розшуку, затримала поліція в Києві.

Святогора звинувачували у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 2 ст. 300, ч. 3 ст. 300 Кримінального кодексу України.

11 червня Шевченківський райсуд обрав Святогору запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, однак 26 червня Київський апеляційний суд пом'якшив запобіжний захід до цілодобового домашнього арешту.

17 серпня 2018 року справу щодо Святогора направили до суду.

Зоозахисники вважають, що він вбив щонайменше 3 тисячі собак.

Шевченківський суд Києва 22 квітня 2020 року дослідив висновки експертів у справі Святогора. Експерт вивчив чисельні відеоінтерв'ю Святогора, в яких він не тільки розповідав, як убиває безпритульних собак, а й говорив про користь своїх дій.

Потерпілими у цій справі були зоозахисники. Їх представник адвокат Андрій Левковець пояснив, що потерпілим може бути будь-яка особа, якщо їй завдали моральної шкоди.

У матеріалах справи більше 10 відеосюжетів, де Святогор коментує свої дії.

Стаття, яку інкримінували догхантеру, м'якша, ніж жорстоке поводження з тваринами. Максимум, який «світив» Святогору за цією статтею, — 3 роки позбавлення волі плюс позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У лютому 2019 року невідомі побили Святогора й догхантер потрапив до лікарні, як він каже, з переломом лобної кістки. Про замахи на себе він казав і раніше. Наприклад, нібито хтось заклав гранату з розтяжкою у поштовій скриньці, але тоді догхантер не постраждав.

Але ні самосуд, ні порушення кримінальної справи не змусили Святогора переглянути свої позиції: він планує й надалі продовжувати вбивати безпритульних тварин.

«Святогор не приховує і підтверджує отруєння тисяч собак, пишається цією діяльністю, збирає послідовників серед мисливців, закликає на телеефірах та в соцмережах знищувати безпритульних собак. Ця справа є показовою і в разі виправдання Святогора розв’яже руки іншим живодерам-догхантерам. З 2013 року тривають суди і тільки через те, що зоозахисники не дають цій справі зникнути в архівах», — наголосили у спільноті UAnimals перед засіданням суду, який виправдав «активіста».

Ті ж активісти «назвали дном» рішення суду.

Справа Ведули

У Святогора був попередник, і його суд таки засудив до ув'язнення, причому за тією ж статтею КК.

У жовтні 2011 р. в ЗМІ з'явилися повідомлення про київського студента, який, зараховуючи себе до догхантерів, викладав на своїй сторінці «Вконтакті» під обліковим записом «Олександр Богданов» фотографії та відеоролики зі сценами знущань над цуценятами. Його звали Олексій Ведула.

11 червня 2012 р. суд оголосив Ведулі вирок: 4 роки позбавлення волі за ст. 299 «Жорстоке поводження з тваринами» і ст. 300 «Розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості» Кримінального кодексу України. Його спільника, Романа Полібіна, враховуючи пом'якшуючі обставини, засудили до трьох років умовно.

Не готові мовчати. В Україні пройде перший Instagram-мітинг