Доказів порушень росією Конвенції ООН про геноцид в Україні є достатньо — CNN
Маріупольська міська рада

Міжнародні правозахисники та експерти уклали перший звіт, у якому дійшли висновку, що росія підбурює до геноциду та коїть злочини для знищення українського народу.

Про це повідомляє CNN.

Документ підписали понад 30 провідних вчених-правників та експертів. У звіті попереджають про серйозний ризик геноциду в Україні, підкріплюючи це переліком злочинів, скоєних проти мирного населення.

Документи підготували Інститут стратегії та політики New Lines та канадський Центр прав людини Рауля Валленберга. Обидві організації зібрали фахівців зі всього світу та детально вивчили докази порушення Конвенції ООН про геноцид.

Вони дійшли висновку, що рф порушила першу та другу статті документу. Стаття перша Конвенції називає геноцид «діями з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу». Стаття друга стосується «прямого і публічного підбурювання до здійснення геноциду».

В одній із частин звіту група експертів проводить пряме порівняння подій в Україні з трагедією в Сребрениці, коли понад 7 тис. боснійських мусульман були жорствоко вбиті. Правозахисники закликають світ діяти, поки не стало занадто пізно.

Експерти також прямо звинувачують керівництво рф у підбурюванні до геноциду, шляхом постійного заперечення існування української ідентичності та держави. Правники вважають, що російські війська чинять послідовні та широкомасштабні звірства проти цивільних.

Серед доказів аналітики наводять масові вбивства та страти в Бучі, Старому Бикові, Сумській  та Чернігівській областях, атаки укриттів, гуманітарних коридорів та медзакладів, а також невибіркові обстріли, згвалтування, крадіжки зерна та насильницька депортація в росію.

У квітні президент США Джо Байден вперше заявив, що злочини, які вчиняють в Україні російські солдати, — це геноцид.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Латвія буде позбавляти громадянства осіб за підтримку російського вторгнення